Oulujärveltä Vaalankurkkuun

Oulu2026

Oulujärveltä Vaalankurkkuun.mp3

Vaalankurkku on ollut tervataloudessa keskeinen paikka, oikea liikenteen solmukohta. Sieltä alkoi tervankuljetuksen koskireitti pitkin Oulujokea kohti Oulun satamia. Tervaveneet tulivat Vaalankurkkuun Kainuun metsistä yli Oulujärven selän.

Tervaveneitä alkoi saapua Oulujärveltä heti, kun jäät olivat sulaneet. Parasta ja kiireisintä aikaa oli keskikesä kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun. Uhkarohkeimmat soutivat tervaa vielä syysmyrskyilläkin.

Oulujärven ylityksen saattoi parhaimmillaan tehdä yhdessä tai kahdessa päivässä. Roivaisen Antin ja Kallen, isän ja pojan, kerrotaan tehneen epävirallisen matkaennätyksen taittamalla Oulujärven selän peräti kuudessa tunnissa lastinaan 30 tynnyriä tervaa.

Myötätuulella vauhtia saatiin lisäämällä tervaveneeseen Roivaisten tavoin pellavasta tai hamppukankaasta tehty purje. Silloin Oulujärvellä nähtiin venekuntia, jotka suorastaan viilettivät kohti Vaalankurkkua.

Matkat olivat kuitenkin alttiita sään vaihteluille. Vastatuulella matka hidastui ja myrskysäällä onnettomuuksien riski kasvoi. Täydessä lastissa keskimäärin 4500 kiloa painanut raskas tervavene ei noussut aaltojen päälle, vaan puski suoraan läpi. Oulujärvestä tuli joidenkin kokemattomampien matkamiesten viimeinen tyyssija.

Parempia matkasäitä jäätiin odottamaan saarten suojiin. Joskus myrskyjen tyyntymistä saatettiin odottaa viikkojenkin ajan. Vaikka matkalle pakattiin mukaan leipää, voita, suolakalaa ja kapahaukia, niin joskus eväät loppuivat, kun matka venyi.

Ärjänselän myrskyillä suosittu tuulenpitopaikka oli Kaivanto, jossa saattoi päästä taloonkin lepäämään. Kerrotaan, että Kaivannon suuret kirput mäkättivät aina tyytyväisinä, kun näkivät uusien tulokkaiden saapuvan.

Saarten suojissa aikaa kulutettiin myös tarinoiden parissa porinoiden. Oulujärven Niskanselältä löytyvät saaret Ylä-Mulkku ja Ala-Mulkku, jotka ovat perintöä väsyneiden ja odotteluun tympääntyneiden tervansoutajien kertomista jutuista.

Vaalankurkkuun päästyään tervansoutajat usein kahvittelivat, yöpyivät ja odottelivat vapaita laskumiehiä ennen kuin jatkoivat matkaansa yli 100 kilometrin etapille pitkin Oulujokea. Vilkkaimpina päivinä Vaalassa saattoi olla kymmenittäin veneitä menossa kohti Oulua ja saman verran sieltä palaamassa.

Viimeisestä Oulujärven ylittäneestä tervaveneestä on vain veikkauksia, mutta paikalliset ovat muistelleet nähneensä tervoja soudettavan viimeisen kerran 1920–30-lukujen taitteessa.

Lähteet:

Heikkinen, Reijo 2007. Avara Oulujärvi: Elämää Oulujärvellä ja sen rantamilla.

Kauhanen, Jouni 2023. Tervan Perintö -dokumenttielokuva. Oulun Ammattikorkeakoulu. Saatavilla, viitattu 19.12.2023: https://www.youtube.com/watch?v=kygQBjtrOw0

Vaala – Oulujärven pitäjä: Encyclopedia Vaalaensis, pitäjäntietosanakirja. Vaalan kunta.

Oulujoki Osakeyhtiö 1954. Entinen Oulujoki – Historiikkia ja muistitietoja.

Kuva: Tervankuljetusta Oulujärvellä 1898. Kuva: I. K. Inha. Kustannusosakeyhtiö Otavan kokoelma. Historian kuvakokoelma. Museovirasto.

Tuotanto: Rokua UNESCO Global Geopark / Humanpolis Oy, 2023. Toteutettu osana Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämää Euroopan Unionin aluekehitysrahaston ja Suomen valtion tukemaa Kiehtovat tarinat Rokua Geopark -alueen vetovoimatekijöiksi -hanketta.

Aloita

Tervatarinoiden reitti

Tervatarinoiden reitti sukeltaa pohjoisen terva-ajan historiaan!

Oulun tarinat

Kirjailija Katariina Vuoren kirjoittamat ja näyttelijä Tuula Väänäsen lukemat kymmenen kiehtovaa lyhyttarinaa pohjautuvat Oulun tervakulta-ajan historiallisiin paikkoihin, tapahtumiin ja henkilöihin. Tarinat sijoittuvat niiden aitojen tapahtumapaikojen läheisyyteen ja ne voi joko lukea tai kuunnella.

Tarinat kirjoittanut Katariina Vuori kertoo rakastavansa Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan vesistöjä ja merellisyyttä – omintakeista, vähäeleistä ja vähän nukkavieruakin rannikkoa, joka usein piileskelee rantapuskien takana.

”Oli kiehtovaa päästä tulkitsemaan tervantuoksuisten tarinoiden kautta, millä tavalla vesireitit ovat vaikuttaneet alueen historiaan, kaupungin kasvuun sekä pienten ja suurten ihmisten elämään. Tervahegemonia ei ollut pelkkää bling blingiä ja itämaisia mausteita, vaan myös kipua, pettymyksiä ja yksityisiä tragedioita”, kuvailee Vuori projektia.

Tervatarinoiden reitti alkaa Leverin rajalta ja päättyy Toppilan satamaan. Tarinat ovat kuitenkin itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä

Tekstit: Katariina Vuori

Ääni: Tuula Väänänen

Äänisuunnittelu: Pasi Alatalo

Kuvat: Museovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan museo

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Oulujoen tarinat

Tervatarinoiden reitti jatkuu Oulujokea pitkin kolmella tarinalla Muhoksen, Utajärven ja Vaalaan tervaajan tapahtumiin.

Oulujoen tarinat ovat toteuttaneet Rokua UNESCO Global Geopark / Humanpolis Oy osana Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämää Euroopan Unionin aluekehitysrahaston ja Suomen valtion tukemaa ”Kiehtovat tarinat Rokua Geopark -alueen vetovoimatekijöiksi” -hanketta.

Kuvat: Museovirasto

Tervatarinoiden reitin tarinat ovat saatavissa suomen kielen lisäksi myös englanniksi, ruotsiksi ja selkosuomeksi.

Kohteet