Snellmanin talo

Oulu2026

Kuuntele Tervatarinoiden reitti-Snellmannin Talo

Oululainen kauppias, laivanvarustaja, höyrysahapatruuna ja tervaporvari Johan Wilhelm Gerhardinpoika Snellman muutti perheineen tähän rakennukseen 1840-luvulla. Talossa oli aiemmin asunut J. W. Snellmanin appi, Jeanette-vaimon isä Herman Enbom.

Maine ja mammona eivät tulleet J. W. Snellmanille helpolla: Suomussalmella syntynyt Johan Wilhelm jäi orvoksi 12-vuotiaana. Hän muutti Kokkolaan ja tienasi elantonsa kauppa-apulaisena, lähti 16-vuotiaana merille. Vuonna 1840 hän teki ehkä elämänsä parhaat kaupat naidessaan ihanan Jeanetten.

Snellmanien yhdeksänlapsinen perhe oli tiivis ja avioliitto rakkaudentäyteinen, vaikka kyllä lapsikatras huoltakin aiheutti. 13-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan lähetetty Hanna-tytär sairasteli pitkään ennen kuin menehtyi vain 29-vuotiaana. Vanhin poika Janne puolestaan hurvitteli opintomatkalla Saksassa niin, että joutui vankilaan.

Snellmanit laajensivat Kirkkokadun kotiaan vuonna 1851, sillä kasvavan perheen lisäksi taloon piti mahtua kauppahuoneen puoti ja konttori. Pihapiirissä oli talli, renkien ja piikojen kortteerit sekä suuri keittiö. Snellmanien kaltaisissa rikkaissa porvarihuusholleissa saattoi olla jopa kymmenen palveluskuntaan kuulunutta palkollista!

Uuteen, etelänpuoleiseen osaan, tuli vintti, jonne J. W. Snellmanin kerrotaan joskus kavunneen mietiskelemään huolia ja murheita. Ullakolle tehtiin myös näköalapaikka, josta saattoi kaukoputkella seurata Toppilan sataman tapahtumia. Jokohan ulapalta erottuisivat Snellmanin oman Toivo-laivan purjeet? Niitä Snellman odottikin kuumeisesti. Laivan kapteeniksi nimetty Snellmanin Wille-poika kun ei ollut halukas palaamaan kotisatamaan, vaan keksi vuositolkulla uusia syitä palata Aasiaan: Wille-herra oli niin ihastunut sikäläiseen sapuskaan, että oli pestannut laivalle aasialaisen kokinkin.

Ohikulkijat saattoivat Snellmanien aikaan kuulla talosta perheen naisväen musisointia. Ikkunasta kurkistaessa olisi nähnyt, kuinka kutimet tikuttivat ja neula sukelsi koruompeleeseen. Käsitöitä valmistettiin erityisen ahkerasti joululahjoiksi perheelle ja ystäville. Ja usein avoimesta keittiön ikkunasta tulvahti paahtuvien kakkaroiden tuoksu: Snellmanin kauppahuoneen alusten tuhannet laivakorput valmistettiin samassa keittiössä kuin perheen ateriatkin.

Lähteet:

Isoaho-Nousiainen, Riikka 2019: Säätyläistyttö, sivistys ja sosiaaliset siteet: oululainen Hanna Snellman opintiellä Helsingissä 1850-luvulla. Ennen ja nyt 2019/4.

Kovalainen, Kauko 2006: Stiftelsen Alma och K. A. Snellman Säätiö 1921–2004.

Pohjamo, Ulla 2003: Kesä salmessa – porvarillista huvilakulttuuria Oulun Toppilansalmessa. Pro gradu -tutkielma)

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat. J. W. Snellmanin perhekuva vuodelta 1861.

Osoite

Snellmanin talo, Albertinkatu 8, Oulu, 90100

Aloita

Tervatarinoiden reitti

Tervatarinoiden reitti sukeltaa pohjoisen terva-ajan historiaan!

Oulun tarinat

Kirjailija Katariina Vuoren kirjoittamat ja näyttelijä Tuula Väänäsen lukemat kymmenen kiehtovaa lyhyttarinaa pohjautuvat Oulun tervakulta-ajan historiallisiin paikkoihin, tapahtumiin ja henkilöihin. Tarinat sijoittuvat niiden aitojen tapahtumapaikojen läheisyyteen ja ne voi joko lukea tai kuunnella.

Tarinat kirjoittanut Katariina Vuori kertoo rakastavansa Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan vesistöjä ja merellisyyttä – omintakeista, vähäeleistä ja vähän nukkavieruakin rannikkoa, joka usein piileskelee rantapuskien takana.

”Oli kiehtovaa päästä tulkitsemaan tervantuoksuisten tarinoiden kautta, millä tavalla vesireitit ovat vaikuttaneet alueen historiaan, kaupungin kasvuun sekä pienten ja suurten ihmisten elämään. Tervahegemonia ei ollut pelkkää bling blingiä ja itämaisia mausteita, vaan myös kipua, pettymyksiä ja yksityisiä tragedioita”, kuvailee Vuori projektia.

Tervatarinoiden reitti alkaa Leverin rajalta ja päättyy Toppilan satamaan. Tarinat ovat kuitenkin itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä

Tekstit: Katariina Vuori

Ääni: Tuula Väänänen

Äänisuunnittelu: Pasi Alatalo

Kuvat: Museovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan museo

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Oulujoen tarinat

Tervatarinoiden reitti jatkuu Oulujokea pitkin kolmella tarinalla Muhoksen, Utajärven ja Vaalaan tervaajan tapahtumiin.

Oulujoen tarinat ovat toteuttaneet Rokua UNESCO Global Geopark / Humanpolis Oy osana Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämää Euroopan Unionin aluekehitysrahaston ja Suomen valtion tukemaa ”Kiehtovat tarinat Rokua Geopark -alueen vetovoimatekijöiksi” -hanketta.

Kuvat: Museovirasto

Tervatarinoiden reitin tarinat ovat saatavissa suomen kielen lisäksi myös englanniksi, ruotsiksi ja selkosuomeksi.

Kohteet