Linnansaari

Oulu2026

Kuuntele Tervatarinoiden reitti-Linnansaari

Katsopas ylös torniin, ja kuuntele oikein tarkasti. Tarinoiden mukaan siellä tapahtuu yliluonnollisia asioita: voi kuulla naisen huutoa ja kantojen kopinaa tai nähdä häivähdyksen epätoivoisen ylioppilaan levottomasta hahmosta.

Nykyisin kahvilana tunnettu Tähtitorni on rakennettu vanhan Oulun linnan kansliarakennuksen kellarin raunioille. 1800-luvulla kellarissa säilytettiin ruutia ja sittemmin se toimi Oulujoesta pyydetyn lohen kylmäsäilytystilana. Synkimpinä aikoina kellarissa oli kostea ja pimeä vankityrmä, jossa 1600-luvun lopussa virui noituudesta roviolle tuomittu Matti Montonen.

Linnansaaressa on aikoinaan ollut kauppiaiden makasiineja ja Lammassaaren puoleisessa päässä sijaitsi Linnansaaren kylpylä. 1900-luvun alussa Paati-nimellä tunnetussa saunalaitoksessa mainostetaan olleen kolme pukeutumishyttiä naisille ja viisi miehille. Herrojen saunaksikin kutsutussa Paatissa saattoi nauttia lavakylvyistä eli perinteisestä saunomisesta sekä vanna- ja höyrykaappikylvyistä.

Alun perin suloinen, pastellipinkki Tähtitorni rakennettiin 1800-luvulla Oulun Merikoulun observatoriotorniksi. Varsinainen Merikoulu sijaitsi nykyisen Lyseon lukion voimistelusalin paikalla. Oulun Merikoulussa tarjottiin merikapteenin ja perämiehen tutkintoon johtavia opintoja. Tarve olikin suuri, olihan Oululla valtava kauppalaivasto, 1800-luvulla koko suuriruhtinasmaan eli Venäjän suurin.

Mitä kaikkea Merikoulussa ja Tähtitornissa sitten opittiin? Navigointia, tähtitiedettä, kauppakirjeenvaihtoa, laivanrakennusta ja purjepiirustusta, höyrykoneoppia, vieraita kieliä ja jopa lääkärintaitoja, jos vaikka avomerellä tulisi tarve amputoida raaja. Ja totta kai maantiedettä, jotta hahmotettiin, minne kaikkialle oululaiset purjelaivat matkasivat. Koulun oppilaina olivat muun muassa Kakaravaarassa asunut ja merimiesrunoilijana tunnettu Jaakko Haataja sekä Toppilansaarella rakennetun laiva Toivon kapteeni, Henrik Wilhelm Snellman, tervaporvari J. W. Snellmanin poika.

Kun koulu loppui ja tarvittavat paperit olivat kourassa, jäätiin odottelemaan, että Merimieshuoneen katolle nostettaisiin valkoinen lippu. Se oli merkki siitä, että jonkun oululaisen laivanvarustajan alukselle pestattiin miehistöä. Ja pian nostaisi yksi tervalla, piellä, puutavaralla ja riuskalla seikkailunhalulla lastattu oululaislaiva purjeensa.

Lähteet:

”Saunalaitos vuokrattavana”. Kaiku 15.4.1927

Kaukiainen, Yrjö: Laiva Toivo, Oulu. SKS Kirjat.

Korhonen, Markus H. 2001: Tervakaupungin tarinoita II osa. Radioasema Q.

Panu: ”Linnansaaren saunan alku ja loppu”. Oulun Sanomat 19.12.2001

Pihlajaniemi, Janne & al. 2018: Tähtitornin kahvila. Rakennushistoriaselvitys. Oulun kaupunki.

Viinikkala, Saana 2017: ”Tähtitornin kahvilassa tapahtuu outoja”. Oamkin journalistiopiskelijoiden julkaisu Vinkka.

Kuva: Museovirasto. Kesäinen näkymä Oulun Linnansaarelta.

Osoite

Oulun Linna/ Tähtitornin kahvila - opaskyltti. Linnasaari 1, 90100, Oulu

Aloita

Tervatarinoiden reitti

Tervatarinoiden reitti sukeltaa pohjoisen terva-ajan historiaan!

Oulun tarinat

Kirjailija Katariina Vuoren kirjoittamat ja näyttelijä Tuula Väänäsen lukemat kymmenen kiehtovaa lyhyttarinaa pohjautuvat Oulun tervakulta-ajan historiallisiin paikkoihin, tapahtumiin ja henkilöihin. Tarinat sijoittuvat niiden aitojen tapahtumapaikojen läheisyyteen ja ne voi joko lukea tai kuunnella.

Tarinat kirjoittanut Katariina Vuori kertoo rakastavansa Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan vesistöjä ja merellisyyttä – omintakeista, vähäeleistä ja vähän nukkavieruakin rannikkoa, joka usein piileskelee rantapuskien takana.

”Oli kiehtovaa päästä tulkitsemaan tervantuoksuisten tarinoiden kautta, millä tavalla vesireitit ovat vaikuttaneet alueen historiaan, kaupungin kasvuun sekä pienten ja suurten ihmisten elämään. Tervahegemonia ei ollut pelkkää bling blingiä ja itämaisia mausteita, vaan myös kipua, pettymyksiä ja yksityisiä tragedioita”, kuvailee Vuori projektia.

Tervatarinoiden reitti alkaa Leverin rajalta ja päättyy Toppilan satamaan. Tarinat ovat kuitenkin itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä

Tekstit: Katariina Vuori

Ääni: Tuula Väänänen

Äänisuunnittelu: Pasi Alatalo

Kuvat: Museovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan museo

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Oulujoen tarinat

Tervatarinoiden reitti jatkuu Oulujokea pitkin kolmella tarinalla Muhoksen, Utajärven ja Vaalaan tervaajan tapahtumiin.

Oulujoen tarinat ovat toteuttaneet Rokua UNESCO Global Geopark / Humanpolis Oy osana Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämää Euroopan Unionin aluekehitysrahaston ja Suomen valtion tukemaa ”Kiehtovat tarinat Rokua Geopark -alueen vetovoimatekijöiksi” -hanketta.

Kuvat: Museovirasto

Tervatarinoiden reitin tarinat ovat saatavissa suomen kielen lisäksi myös englanniksi, ruotsiksi ja selkosuomeksi.

Kohteet