Seurahuone

Oulu2026

Kuuntele Tervatarinoiden reitti-Seurahuone

1600-luvulta asti alati kansainvälisemmäksi ja vauraammaksi muuttuneessa Oulussa tarvittiin ennen pitkää paikka, jossa tervanviennillä, kaupalla ja laivanvarustamisella rikastuneet porvarit ja kauppiaat sekä kaupungin aristokraatit saattoivat kohdata kaltaisiaan, ja johon myös ulkomaan vieraita kehtasi viedä viihtymään ja majoittumaan. Väestön varallisuuserot olivat suuria, ja sosiaalista hierarkiaa noudatettiin tiukasti.

Tämä nykyisin Oulun kaupungintalona toimiva ja vuonna 1886 käyttöön otettu rakennus oli alkujaan Seurahuone, jonne Oulun kerma saapui aterioimaan tai viettämään iltamia, joiden ohjelmassa oli muun muassa näytelmiä ja musiikkia. Onpa maamme kansallissäveltäjä Jean Sibeliuskin käynyt konsertoimassa Oulun Seurahuoneella.

Seurahuoneen ruokalistalla saattoi olla kirkasta lientä tryffeleillä, lampaansatulaa renessanssityyliin, tankoparsaa sekä tuon ajan hittijälkiruokaa mokkajäädykettä. Alkupalana tarjotusta graavilohesta ulkomaalaiset vieraat eivät niin perustaneet, raakaa kalaa pidettiin outona. Tavallisilla, alemman sosiaaliluokan oululaisilla ei ollut asiaa Seurahuoneelle. Toisaalta mannermainen ja moderni Seurahuone sekä Raatinsaaressa toiminut ravintola Hôtel de Raatti tarjosivat mahdollisuuksia uudenlaiseen urakehitykseen piian tai rengin aseman sijaan.

Seurahuoneen lempinimi, Susiteetti, tulee ruotsinkielisestä Societetshus-sanasta. Ennen nykyistä kivistä rakennusta paikalla oli vieressä virtaavan Kaupunginojan eli tutummin Laanaojan suuntainen, vuonna 1849 valmistunut puurakenteinen ensimmäinen Seurahuone. Se paloi Oulun suurpalossa vuonna 1882.

Ruokasalin ja näyttämön lisäksi Seurahuoneella oli eksoottinen ja muodikas, Oulun kansainvälistymistä heijasteleva itämaiseen tyylin sisustettu hämyisä kabinetti. Silkkidivaanilla pötkötellen saattoi nauttia mokkakahvia sirosta riisiposliinikupista. Naiset eivät saaneet yksin mennä mystiseen ja romanttiseen itämaiseen huoneeseen.

Tarinan mukaan oululainen sanonta olla ölövinä, eli muina miehinä juontaa juurensa eräältä Seurahuoneen lounaalta. Kerrotaan, että tehtailija ja kauppaneuvos Hemming Emmanuel Åström olisi lounaan jälkeen mennyt pikku tuiterissa tarkastamaan tehtaansa toimintaa. Tehdaspatruunan horjahtelu oli herättänyt huomiota. Åström oli todennut: ”bara lite öl o vin”, ja jatkanut katselmustaan. Kansan suussa tämä selitys olisi sitten taipunut ölöviksi.

Lähteet:

Korhonen, Markus H. 2002: Kaupunginkellarista Seurahuoneelle – Keveästi oululaisen kestikulttuurin vaiheita. Uusi Seurahuone.

Oulun kaupunki: Kaupungintalon historia. [https://www.ouka.fi/oulu/oulu-tietoa/kaupungintalon-historia](https://www.ouka.fi/oulu/oulu-tietoa/kaupungintalon-historia) (Luettu 1.8.2023)

Kuva: M. L. Carstens, kustantaja. 1907. Museovirasto. Oulun Seurahuone.

Osoite

Kaupungintalon edus, Hallituspuisto. Oulu, 90100

Aloita

Tervatarinoiden reitti

Tervatarinoiden reitti sukeltaa pohjoisen terva-ajan historiaan!

Oulun tarinat

Kirjailija Katariina Vuoren kirjoittamat ja näyttelijä Tuula Väänäsen lukemat kymmenen kiehtovaa lyhyttarinaa pohjautuvat Oulun tervakulta-ajan historiallisiin paikkoihin, tapahtumiin ja henkilöihin. Tarinat sijoittuvat niiden aitojen tapahtumapaikojen läheisyyteen ja ne voi joko lukea tai kuunnella.

Tarinat kirjoittanut Katariina Vuori kertoo rakastavansa Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan vesistöjä ja merellisyyttä – omintakeista, vähäeleistä ja vähän nukkavieruakin rannikkoa, joka usein piileskelee rantapuskien takana.

”Oli kiehtovaa päästä tulkitsemaan tervantuoksuisten tarinoiden kautta, millä tavalla vesireitit ovat vaikuttaneet alueen historiaan, kaupungin kasvuun sekä pienten ja suurten ihmisten elämään. Tervahegemonia ei ollut pelkkää bling blingiä ja itämaisia mausteita, vaan myös kipua, pettymyksiä ja yksityisiä tragedioita”, kuvailee Vuori projektia.

Tervatarinoiden reitti alkaa Leverin rajalta ja päättyy Toppilan satamaan. Tarinat ovat kuitenkin itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä

Tekstit: Katariina Vuori

Ääni: Tuula Väänänen

Äänisuunnittelu: Pasi Alatalo

Kuvat: Museovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan museo

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Oulujoen tarinat

Tervatarinoiden reitti jatkuu Oulujokea pitkin kolmella tarinalla Muhoksen, Utajärven ja Vaalaan tervaajan tapahtumiin.

Oulujoen tarinat ovat toteuttaneet Rokua UNESCO Global Geopark / Humanpolis Oy osana Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämää Euroopan Unionin aluekehitysrahaston ja Suomen valtion tukemaa ”Kiehtovat tarinat Rokua Geopark -alueen vetovoimatekijöiksi” -hanketta.

Kuvat: Museovirasto

Tervatarinoiden reitin tarinat ovat saatavissa suomen kielen lisäksi myös englanniksi, ruotsiksi ja selkosuomeksi.

Kohteet