Työväentalo

Kalajoki

Työväentalo (nykyisen Sähköliike Kalajoen paikalla)

Työväenliike sai alkunsa vuoden 1905 suurlakosta, jolloin Kalajoellekin perustettiin työväenyhdistys.

Työväenliikkeen johtohahmon Matti Märsellin aloitteesta rakennettiin myös työväentalo vuonna 1907.

Työväenyhdistys lakkautettiin ja talo takavarikoitiin1930-luvulla, jonka jälkeen siinä toimi pitkään Kalajoen mieskotiteollisuuskoulu.

Rakennus on sijainnut vastapäätä Laitalan taloa. Viereisessä vaaleaksi rapatussa puutalossa on toiminut mm. Hoffrenin kellosepänliike. Myöhemmin Asser Kippola perusti paikalle sähköliikkeen.

Kuva: Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Aloita

Vanhaa kylänraittia ja Kalajoen kyläkeskustan historiaa

Tee aikamatka menneeseen, kävellen tai pyöräillen!

Kalajoen keskustan "siltojen lenkin" kiertävä kulttuurireitti kertoo kiinnostavia asioita pitäjän historiasta.

(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)

Pohjankylän ja Etelänkylän rakennuksien ja vanhojen valokuvien kautta avautuu eläviä näkymiä entisiin aikoihin. Myös paikkakunnalla asuneista suvuista, ihmisistä ja elinkeinohistoriasta kerrotaan reitillä.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Kalajoen Pohjankylä eli nykyinen keskusta-alue on aiemmin ollut voimakasta maatalousaluetta. Vasta 1920-luvulla Kalajoen kaupallinen keskus alkoi vähitellen siirtyä Plassilta Pohjankylälle Sillanpäähän.

Myös pääväylän siirtyminen Saarisillan kautta kulkevalta Kalajoentieltä (Vanhalta Rantatieltä) valtatie 8:lle ja uudelle Isosillalle, vaikutti katukuvan muuttumiseen.

1970-luvulla ydinkeskustan painopiste siirtyi valtatie 8:n tuntumaan entisen linja-autoaseman ja punatiilise nliikerakennuksen valmistuttua nykyisen Merta-Kirjasto -liikekeskuksen alueelle. Vähitellen nykyiset kauppakeskittymät nousivat ympärille. Kuvalankulmaankin rakentuivat uudet liiketalot.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Kohteet