Kalajoen kaunis punatiilikirkko on järjestyksessä pitäjän kahdeksas.
Hautausmaakierrokset ja kirkon esittelyt: Kalajoen Matkailuoppaat. Tiedustelut ja varaukset p. 050 536 5519.
Tiekirkko. Kalajoen kirkko on mukana tiekirkkoverkostossa. Avoinna 24.6.-4.8.2024 ma-pe klo 12-15, sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen klo 14 saakka. Jumalanpalvelukset ja lisätietoja kirkkorakennuksesta tästä linkistä (Tiekirkko).
Kalajoen neljäs kirkko rakennettiin tähän nykyisen kirkon paikan viereen Etelänkylälle vuonna 1636.
Kirkon edellinen, kolmas paikka oli ollut joen toisella puolella Pohjankylässä, lähellä nykyistä Jokelan pappilaa. Toinen kirkko oli Pitkäsenkylällä, ja ensimmäinen Tyngällä. (Muistomerkkien paikat ks. Kalajoen kirkot -reitti).
Neljäs kirkko Pohjakaavaltaan suorakaiteen muotoinen, länsitornillinen kirkko rakennettiin puusta. Kirkossa on ollut tunnetun kirkkomaalarin Lars Galleniuksen töitä.
Viides kirkko Kirkko valmistui 1781, sen oli suunnitellut yli-intendentti C. F. Adelcrantz ja rakentanut kalajokinen kirkonrakentaja Simon Silvén. Tämä puinen ristikirkko poltettiin Suomen sodassa 1808.
Kuudes kirkko Uuden kirkon ja tapulin suunnitteli A.W. Arppe. Ne valmistuivat rakennusmestari Heikki Kuorikosken johdolla 1815. Tapuli on edelleen pystyssä, mutta sitä on korotettu ja muutettu nykyiselleen lääninarkkitehti Oldenburgin ja Lohrmanin suunnitelmien mukaan v. 1858. Tapulissa olevan vaivaisukon on veistänyt reisjärveläinen kirvesmies. Tämäkin kirkko paloi salaman sytyttämänä vuonna 1869.
Seitsemäs kirkko Uuden tiilikirkon suunnitteli lääninarkkitehti F. W. Lüchow ja se valmistui 1879. Myös tämä kirkko paloi 1929 ja jäljelle jäivät vain seinät.
Kahdeksas kirkko Korjausten jälkeen kirkko saatiin uudelleen toimintaan 1931. Rakennustyöt hoituivat seurakuntalaisten toimesta ja tiiletkin valmistettiin Kalajoella.
Kalajoen tapuli valmistui 1815 rakennetun kirkon yhteydessä kirkonrakentaja Heikki Kuorikosken toimiessa rakennusmestarina. Kirkon tuhoutuessa salaman sytyttämän tulipalon seurauksena 1869 tapuli säilyi ja on edelleen käytössä.
Mustavalkokuvat: Kalajoen kotiseutuyhdistys. Värikuva: Kalajoen seurakunta.
Osoite
Etelänkyläntie 1, 85100 Kalajoki
Tee aikamatka menneeseen, kävellen tai pyöräillen!
Kalajoen keskustan "siltojen lenkin" kiertävä kulttuurireitti kertoo kiinnostavia asioita pitäjän historiasta.
(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)
Pohjankylän ja Etelänkylän rakennuksien ja vanhojen valokuvien kautta avautuu eläviä näkymiä entisiin aikoihin. Myös paikkakunnalla asuneista suvuista, ihmisistä ja elinkeinohistoriasta kerrotaan reitillä.
Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.
Kalajoen Pohjankylä eli nykyinen keskusta-alue on aiemmin ollut voimakasta maatalousaluetta. Vasta 1920-luvulla Kalajoen kaupallinen keskus alkoi vähitellen siirtyä Plassilta Pohjankylälle Sillanpäähän.
Myös pääväylän siirtyminen Saarisillan kautta kulkevalta Kalajoentieltä (Vanhalta Rantatieltä) valtatie 8:lle ja uudelle Isosillalle, vaikutti katukuvan muuttumiseen.
1970-luvulla ydinkeskustan painopiste siirtyi valtatie 8:n tuntumaan entisen linja-autoaseman ja punatiilise nliikerakennuksen valmistuttua nykyisen Merta-Kirjasto -liikekeskuksen alueelle. Vähitellen nykyiset kauppakeskittymät nousivat ympärille. Kuvalankulmaankin rakentuivat uudet liiketalot.
Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.