Säästöpankin talo

Kalajoki

Kalajoen Säästöpankki perustettiin vuonna 1887.

Pankki toimi aluksi pankin ensimmäisen johtokunnan esimiehen Jaakko Merenojan talossa, sitten Ventelässä. 1900-luvun alussa toimipaikkana oli Pohjankylän kansakoulu.

Säästöpankki oli kasvanut ”miljoonapankiksi” jo ennen itsenäistymistä meijeritoiminnan laajentumisen myötä.

Aloitteen oman toimitalon saamiseksi teki hallituksen esimies, sahanjohtaja Oskari Santaholma. Rakennusmestari Kyösti Himangan ja Leander Rahkon rakentama jugendtyylinen talo valmistui vuonna 1915.

Talosta Kalajoen kunta vuokrasi konttorin ja kassaholvin itselleen. Talossa oli myös juhlasali, joka oli Petsamon kunnan käytössä sotavuosina. Sotien jälkeen salista tehtiin neljä toimistohuonetta.

1950-luvulla arkkitehti Elsi Borg suunnitteli pankkisaliin uuden pankkitiskin, jonka toteutti Toivo Ojalan puusepäntehdas.

Säästöpankin uusi toimitalo valmistui viereen vuonna 1967 ja osa vanhasta pankkirakennuksesta muutettiin asuintiloiksi. Nykyisin talossa toimii majoitusliike juhla- ja kokoustiloineen.

Kalajoelle perustettiin 1917 myös Kansallis-Osake-Pankki. Se sai toimitalon 1920-luvun tienoilla Säästöpankin viereen. Muistitiedon mukaan rakennus pystytettiin Vihasniemessä olleen venäläisten 1. maailmasodan aikaisen vartioaseman puretuista hirsistä. Poikkipäädyllinen rakennus on muistuttanut viereistä säätöpankin rakennusta. Kun nykyinen liiketalo 1960-luvulla korvasi vanhan puurakennuksen, tehtiin sen hirsistä Kalajoen hiihtomaja.

Kuvateksti: Säästöpankki, Kansallis-Osake Pankki ja osuuskauppa.

Kuva: Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Aloita

Vanhaa kylänraittia ja Kalajoen kyläkeskustan historiaa

Tee aikamatka menneeseen, kävellen tai pyöräillen!

Kalajoen keskustan "siltojen lenkin" kiertävä kulttuurireitti kertoo kiinnostavia asioita pitäjän historiasta.

(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)

Pohjankylän ja Etelänkylän rakennuksien ja vanhojen valokuvien kautta avautuu eläviä näkymiä entisiin aikoihin. Myös paikkakunnalla asuneista suvuista, ihmisistä ja elinkeinohistoriasta kerrotaan reitillä.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Kalajoen Pohjankylä eli nykyinen keskusta-alue on aiemmin ollut voimakasta maatalousaluetta. Vasta 1920-luvulla Kalajoen kaupallinen keskus alkoi vähitellen siirtyä Plassilta Pohjankylälle Sillanpäähän.

Myös pääväylän siirtyminen Saarisillan kautta kulkevalta Kalajoentieltä (Vanhalta Rantatieltä) valtatie 8:lle ja uudelle Isosillalle, vaikutti katukuvan muuttumiseen.

1970-luvulla ydinkeskustan painopiste siirtyi valtatie 8:n tuntumaan entisen linja-autoaseman ja punatiilise nliikerakennuksen valmistuttua nykyisen Merta-Kirjasto -liikekeskuksen alueelle. Vähitellen nykyiset kauppakeskittymät nousivat ympärille. Kuvalankulmaankin rakentuivat uudet liiketalot.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Kohteet