Kukkarokivi eli jättiläisenkivi on suuri siirtolohkare, joka on jääkauden aikana kulkeutunut Vihanninkankaalle. Kansan suussa puhutaan jättiläisenkivestä. Kansanperimässä jättiläiset Killi ja Nalli nakkelivat kiviä kukkarostaan.
Jättiläisten viskomia kiviä on pitkin Keski-Pohjanmaata.
Hiisi tarkoitti alkujaan vainajien palvontapaikkaa. Usein paikat olivatkin kalmistojen yhteydessä. Pakanallisen ajan jälkeen sanan merkitys muuttui. Hiisi-sana alkoi merkitä pahaa olentoa ja sana alkoi liittyä jättiläistarinoihin. Kukapa ei olisi joskus sanonut sen tarkemmin ajattelematta: "Hiisi vieköön!"
Kivi näkyy Sievintieltä oikealla, n. 2 km Raution keskustasta Sievin asemakylälle päin ajettaessa.
(Lähde: geniusloci.chydenius.fi)
(Kuva Merja Nevalainen 2024)
Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.
Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.
Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.
Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.
(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)
Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.