Entinen Nuorisoseuran talo

Kalajoki

Raution Nuorisoseuran toiminta on alkanut vuonna 1908.

Ensimmäisinä vuosina nuorisoseura toimi nykyisin kotiseutumuseona olevassa talossa, mikä oli vielä 1920-luvun puolivälissä lukkarin asuntona eli puustellina.

Sen jälkeen seura rakensi oman talon. Toiminta oli vilkasta, mutta talo tuhoutui tulipalossa 1924.

Vuonna 1927 seura hankki keskeiseltä paikalta Vääräjoen rannalta Perttulan talon ja tontin. Perttulantalossa seuratoiminta oli aktiivista. Talon laajalle tontille rakennettiin urheilukenttä, jolla pidettiin myös kesäjuhlia. Perttulan talo paloi 1947.

Pitkäaikainen nuorisoseuran talo valmistui lopulta 1950-51. Tässä talossa seuratoiminta oli jälleen hyvin aktiivista. Kylän keskuksena olevalla Seuralla järjestettiin vuosikymmenten ajan paljon muutakin toimintaa, urheilua, kulttuuria, huveja, hyötyä. Toripäiviä ja tansseja.

Monilla nykyisillä ja entisillä rautiolaisilla on Seuralta paljon muistoja. Mittavan remontoinnin tarpeessa ollut talo päätettiin purkaa 2020-luvulla, jotta paikalle voitiin rakentaa nykyinen monitoimitalo liikuntatiloineen.

Napauta kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteen kaikki kuvat.

Kuvat kuvattu kirjasta Aarre Aunola: Rautio. Raution kyläyhdistys 1999.

Vuosina 1950-51 rakennettu Nuoriseuran talo. Kuva Alpo Murtoniemi.

Nuorisoseuralaisia Perttulan edustalla kevättalvella 1928. Kuva Lauri Salmisen kotialbumi.

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection