Kivimaan kivikautinen asuinpaikka

Kalajoki

Rautiossa on eletty ja asuttu jo kivikaudella.

Kivimaan muinaisen asuinpaikan kaivausalueelta on löydetty mm. kvartsi-iskoksia, piiesineitä, saviastioita ja koruesineitä.

Napauta kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteen kaikki kuvat.

Raution seutu on ollut Haapajärvelle asti ulottuvan meren lahtea vielä noin 5000 eaa. Kalajoen nykyisen kunnan seutu vapautui veden vallasta vasta kivikauden loppupuolella, minkä vuoksi alueelta on tavattu vain joitakin kivikautisia löytöjä.

Löydöistä merkittävin on Kivimaan laaja asuinpaikka Raution alueella. Kampakeraamisella kaudella 2000 eaa.´meren ranta on ollut Kivimaan paikkeilla. Aluetta asuttivat saamelaiset aina 1200- ja 1300-luvulle. Myöhemmin alue oli pääasiassa satakuntalaisten ja hämäläisten eräaluetta.

Löydät kivikauden asuinpaikan ja muistomerkin Kannuksentien varrelta, aivan Kuutin kierroksen paikoituslevikkeen oikealta puolelta. Muistomerkissä lukee: Kivikauden asuinpaikka.

Kivimaan kaivaukset suoritti museovirasto v. 1932 ja 1987.

(Lähteet: Rautio-kirja s. 6-7; www.kalajoki.fi; Pohjois-Pohjanmaan KIOSKI-sovellus.)

(Kuvat Merja Nevalainen 2024)

Address

Kannuksentie 35

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection