Aatun risti

Kalajoki

Aatu Hollanti oli köyhä, yksinkertainen kansanmies. Hän hoiteli erilaisia rengin tehtäviä muutaman talon (ruodun) töissä. Aatu ei peitellyt liikutustaan ollessaan kirkossa.

Aatun elämä päättyi Huhtakylän takamaille Pöllän ja Kähtävän (Alavieska) välillä olevalle suurelle suolle lähelle Karjanevan viljelysaukeaa. Pienessä kelkassa hänellä oli sisaren lehmälle heiniä Kähtävältä. Sakeassa lumipyryssä ja pakkasessa Aatu yritti vetää kelkkaa kotiin. Voimat uupuivat kuitenkin ja hän paleltui kuoliaaksi.

Paikalle pystytettiin 1960-luvulla muistomerkiksi Aatun risti, jossa teksti: "Johan Aadolf Antinpoika Hollanti s. 21.1.1848 kuoli 17.11.1897 tässä."

Napauta kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteen kaikki kuvat.

(Kuvat Merja Nevalainen 2024)

Paikalle on opastetaulu Mikkonniemi-Sorvari-Kellokallio -metsäautotien varrella.

Opaste: Pöllän risteyksestä käänny vasemmalle Huhtakyläntielle, jatka eteenpäin kettutarhan ohi (Huhtakyläntie 75), käänny Huhtakyläntieltä vasemmalle, aja suoraan Mikkonniemi-Sorvari-Kettukallio -metsäautotielle. Metsäautotietä 1 km eteenpäin kunnes tulee opasteviitta 'Aatun risti'. Kulje polkua 300 metriä.

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection