Raution Raatihuone

Kalajoki

Keskeisellä paikalla kylänraitin varrella, pienellä kukkulalla kirkkoa vastapäätä sijaitsee Raution Raatihuone.

Raatihuone on ollut kyläyhdistyksen omistuksessa vuodesta 2021. Kyläyhdistys osti kiinteistön Kalajoen kaupungilta uuden monitoimitalon rakentamisen yhteydessä. Alkujaan rakennuksessa toimi pankkikonttori.

Kyläyhdistyksen järjestämän nimikilpailun tuloksena talo nimettiin Raatihuoneeksi. Raataaminen on juttelua ja keskustelua, ja sana 'raatihuone' on myös kaupunkien hallinto- ja edustuskäyttöön tarkoitettu rakennus. Hyvän nimen löydyttyä kyläyhdistys päätti rakentaa kylätaloon komean tornin, joka paljastettiin Rautio-viikolla kesällä 2022. Nimen ansiosta Raatihuone pääsi myös valtakunnalliseen raatihuoneiden listaukseen.

Kyläyhdistyksen tilat ovat vuokrattavissa muiden yhdistysten ja toimijoiden tilaisuuksiin. Rakennuksessa on myös vuokralaisia.

(Kuva Merja Nevalainen 2023)

Address

Rautiontie 1703

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection