Sotaan lähteneiden muistomerkki

Kalajoki

Sotaan lähteneiden muistomerkin laatassa on teksti: "Tältä paikalta lähtivät Raution miehet talvisotaan 13.10.1939 ja jatkosotaan 18.6.1941. Raution sotaveteraanit, Kotiseutuyhdistys 1983.

Muistomerkki on alkujaan sijainnut Pöllän koulun pihalla. Kiinteistön omistuksen vaihduttua, muistomerkki ollaan siirtämässä uuteen paikkaan, entisen Pöllän koulun tienpuolipäähän.

Muistomerkki on paljastettu kotiseutupäivien juhlatilaisuudessa vuonna 1983, talvisotaan ja jatkosotaan lähteneiden muistoksi. Muistomerkki on luonnonkivipaasi ja sen on pystyttänyt Raution sotaveteraanit ja Raution kotiseutuyhdistys.

Napauta kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteen kaikki kuvat.

(Kuvat Merja Nevalainen 2024)

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection