Petäistön tuulimylly

Kalajoki

Petäistön tuulimyllyn alkuperäinen paikka oli Petäistön tilalla. Mylly on hankittu vuonna 1937 karjalle veden pumppaamiseen. Puurungon lahottua, siihen on hankittu rautarunko Tyrnävätä vuonna 1954. Tuulimyllky jäi tarpeettomnaksi vesijohdon tultua kylälle 60-luvulla.

1990-luvun puolivälissä Petäistön silloinen isäntä Pauli Petäistö lahjoitti tuulimyllyn Raution kyläyhdistykselle.

Mauri Ylitalo esitti tuulimyllyn kunnostamista ja sijoittamista sopivalle paikalle. Tuulimylly siirrettiin talkoilla Raution nuorisoseuran pihalle maamerkiksi ja otettiin käyttöön Rautio-viikolla 11.7.1998.

Tuulimylly siirrettiin nykyiselle paikalleen risteysalueen lähistölle monitoimitalon rakentamisen vuoksi, Mylly kunnostettiin ja pystytettiin jälleen talkoilla, ja otettiin käyttöön vuonna 2022.

"Keskellä kylää tuulimylly kertoo osaltaan kylän historiaa ja samalla ottaa vastaan uusia tuulia sekä elävän kylän tulevaisuuden haasteita." Raution kyläyhdistys ry 8.7.2023

(Kuva Merja Nevalainen 2023)

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection