Perttulan perheen muistomerkki

Kalajoki

Perttulan perheen asuinpaikalle Kaupunginmäellä paljastettiin 4.7.1999 Rautio-viikon aikana Raution Sotaveteraanien hankkima muistomerkki Perttulan perheelle.

Jatkosodassa vuonna 1941 perheen äiti ja vaimo Hilda Perttula (o.s. Pajala) menetti muutaman kuukauden sisällä miehensä Heikin (Henrik Nikolai), vanhimman poikansa Onni Matias Pajalan ja nuoremman poikansa Lauri Henrik Perttulan.

Kirkossa luettiin Hildan muistolause kaatuneille:

"Me tulemme kerran lävitse yön, me kohtaamme toisemme kerran."

Hilda Perttulan (o.s. Pajala) (1887-1955) hautakivessä Raution hautausmaalla on teksti "Isänmaalle kaikkensa menettänyt. Hän menetti miehensä ja kaksi poikaansa."

Napauta kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteen kaikki kuvat.

(Kuvat Merja Nevalainen 2024)

Address

Sievintie 285

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection