Kaupunginmäki

Kalajoki

Kaupunginmäeksi kutsuttu alue sijaitsee Raution kirkonkylästä Sieviin menevän tien varrella.

Kaupunginmäki on ollut aikanaan taajaan ja tiheästi rakennettu, ja mitä erilaisempia asumuksia on ollut tien molemmilla laidoilla, ja siitä lienee peräisin kyläkulman nimi.

Kerrotaan että Kaupunginmäen asumusten ihmiset olivat yleensä vähävaraisempia, käsityöläisiä tai sekatyöläisiä, jotka rakensivat jonkinlaisen mökin itselleen. Myös syrjäytyneempiä saattoi asua alueella, mutta sosiaaliturvaa ja eläkkeitä ei ollut, joten ihmisten oli pärjättävä vähällä.

(Lähde: Rautio. Aarre Aunola. Raution kyläyhdistys ry 1999.)

Start

Raution kulttuurireitti

Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.

Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.

Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.

Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.

(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)

Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.

Places in this collection