Pateniemen sahamuseo ja sahan muistomerkki

Oulu2026
Raamisahan historiaa, Pateniemen raamisahamuistomerkki.

Raamisahan historiaa, Pateniemen raamisahamuistomerkki.

Pateniemi -seuran raamisahahankinta, Seppo Barck.

Pateniemi -seuran raamisahahankinta, Seppo Barck.

Pateniemen sahan museon toiminta aloitettiin kesällä 1989 sahan entisessä varastorakennuksessa eli niin sanotussa Nikkapirtissä. Tuolloin Veitsiluoto Oy lahjoitti rakennuksen Oulun kaupungin ja edelleen Pohjois-Pohjanmaan museon omistukseen.

Oululaiset kauppiaat perustivat Haukiputaan Kellon kylään laivatelakan, jonka tarkoituksena oli rakentaa Venäjän armeijalle puisia sotalaivoja. Kun Venäjän armeija siirtyi metallisiin sotalaivoihin, alettiin varvilla rakentamaan kauppalaivoja. Laivavarvi siirtyi kauppahuone Bergbomin omistukseen ja vuonna 1873 varvin yhteyteen perustettiin höyrysaha. Puutavaran myynti kannatti laivanrakennusta paremmin. Työvoiman tarve sahalla oli suuri, ja niinpä sahan ympärille muodostui tiivis sahayhteisö. Toimeentulo saatiin sahalta, ja saha järjesti omat palvelut sahayhdyskunnalleen.

Kysynnän kasvaessa vanha saha osoittautui liian pieneksi. Vuonna 1908 Pateniemeen valmistuikin uusi sahalaitos, joka oli käytössä vuoteen 1990 asti.

Ennen lähes kaikki pateniemeläiset ansaitsivat toimeentulonsa sahalta. Vuonna 1965 Pateniemi liitettiin osaksi Oulun kaupunkia. Tuolloin Pateniemen saha oli edelleen alueen keskus.

Lähde: Museo- ja luuppikeskus Luuppi, https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/pateniemen-sahan-museo

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat, Nikkaripirtti

Osoite

Sahantie 21, Oulu, 90800

Aloita

Pateniemen raitti

Pateniemen raitti on Pateniemen koulun väen perustama, alueelle toteutettu ja kylteillä merkitty reitti, jonka varrella hyödynnetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja yhteisöllisesti tuotettuja opetussisältöjä. Pateniemen historian, kulttuuriperinnön ja luonnon esittelyn lisäksi Pateniemen raitti innostaa nuoria myös ulkona liikkumiseen. Sisällöltään ja menetelmiltään se soveltuu kaikenikäisille. Haluamme, että kaikki kiinnostuneet pääsevät helposti tutustumaan oman asuinalueensa ainutlaatuiseen kulttuurihistoriaan, perintöön ja monimuotoiseen luontoon.

Käytännössä reitti on toteutettu siten, että alueen kiinnostavat historia- ja kulttuurikohteet on merkitty kylteillä. Kylteistä on mahdollisuus avata QR-koodin avulla oppilaiden tekemiä tiedostoja. Tiedostoissa esitellään esimerkiksi vanhaa kuvamateriaalia, alueen vanhojen asukkaiden tai asiantuntijoiden haastatteluja. Rasteilta löytyy myös elämyksellinen puoli: oppilaiden piirroksia, runoja tai kertomuksia samasta kohteesta.

Kirjoittanut: Meri Aatsinki-Hämäläinen ja Matti Kuivamäki

Katso video "Mikä on Pateniemen raitti" https://youtu.be/CS7-SwOABeo

Toteutus: Pateniemen koulu yhteistyössä Pateniemi-seuran kanssa

© Pateniemen koulu

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat, ilmakuva Pateniemen sahasta

Kohteet