1 Koulutoiminta Pateniemessä.mp3
Sahan koulun historiaa
Koulu ennen
Kalevin koulupäivä
Koulutoiminta alkoi Pateniemessä syksyllä 1873. Kauppaneuvos J.G.Bergbomin sisar Charlotta Bergbom perusti koulua työläisten lapsille. Uutinen Oulun Wiikko-sanomissa kertoo:
”Koulu vihittiin toimeensa 30 p. elokuuta 1873 ja alkoi vaikutuksensa 37 oppilaalla poikia ja tyttäriä sekaisin ja lukuvuosi päättyi julkisella vuosi tutkinnolla 9 p. kesäkuuta 1874. Wuositutkinto on Pateniemessä ollut oikea juhla lapsille, vanhemmille ja muille vieraille. ”
Jo 1900-luvun alusta alkaen Sahan kouluun oli tulossa oppilaita enemmän kuin sinne voitiin ottaa, joten Etelä- Kellon koulupiiri tarvitsi toisen koulun. Kuivasojan koulurakennus valmistui elokuussa 1912 ja koulutyö pääsi alkamaan uudessa koulussa, 4-luokkaisena ja 1-opettajaisena.
Koska opinhaluisia oli yhä enemmän, perustettiin uusi kunnallinen koulu Risuniittyyn 1923 (entinen A-talo). Uleå -yhtiö lahjoitti Risuniityn tontin ja syyskuun lopulla 1923 tarkastettiin täydellisesti valmistunut koulurakennus ja siihen kuuluvat talousrakennukset.
Oppilasmäärä kasvoi edelleen niin, että se oli ala- ja yläkoulussa suurempi kuin koulussa työskenteleville opettajille sallittiin. 1936 syksyllä piti myöntää tilanpuutteen vuoksi vuoden lykkäys oppivelvollisuudesta seitsemälle lapselle.
Koulun johtokunta esitti uuden koulurakennuksen rakentamista Risuniityn koululle. Hanketta perusteltiin valtuustolle kertomalla, että koulussa on 208 oppilasta ja viisi opettajaa, luokkahuoneita on kaksi ja yksi vuokrahuone noin kilometrin päässä koulusta.
Nykyinen hirsinen B-talo rakennettiin 1936. Koulurakennukseen tuli kolme luokkahuonetta, opettajainhuone, koulukeittiö ja kahden opettajan asunto
Oppilasmäärä kasvoi jatkuvasti, mutta lisätiloja saatiin vasta sodan jälkeen. Alueen rakentaminen oli vilkasta ja koulu kärsi tilapulasta. Mm. alaluokat joutuivat pitämään koulua ahtaassa eteisessä ulkovaatteet yllä. Pulpetteina toimivat pitkät penkit, joiden edessä oppilaat olivat polvillaan lattialla.
Vuoden 1949 lopulla kunnanvaltuusto hyväksyi koulun piirustukset ja vuoden kuluttua kouluhallitus vahvisti ne.
Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1950 ja uudet ajanmukaiset, kivirakenteiset koulurakennukset, C- ja D –talot, valmistuivat vuonna 1952.
Vuonna 1997 vanha A -rakennus päätettiin purkaa. Elokuussa 1998 A-talo purettiin ja aloitettiin uuden talon rakentaminen. Uusi A -talo valmistui kesällä 1999. Nykyinen koulun E -liikuntasalirakennus on otettu käyttöön elokuussa 2000. E –talossa toimi vuoteen 2018 asti myös Herukan kouluterveys- ja hammashoitola.
2000-luvun alussa oli Pateniemen alakoulussa eli entisellä Herukan ala-asteella yli 700 oppilasta.
Lähde: Pateniemiseura, Pateniemen kouluolot.
Kuva: Tommi Skytte, Pateniemen alakoulu
Osoite
Risuniityntie, Oulu, 90800, Pateniemi
Pateniemen raitti on Pateniemen koulun väen perustama, alueelle toteutettu ja kylteillä merkitty reitti, jonka varrella hyödynnetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja yhteisöllisesti tuotettuja opetussisältöjä. Pateniemen historian, kulttuuriperinnön ja luonnon esittelyn lisäksi Pateniemen raitti innostaa nuoria myös ulkona liikkumiseen. Sisällöltään ja menetelmiltään se soveltuu kaikenikäisille. Haluamme, että kaikki kiinnostuneet pääsevät helposti tutustumaan oman asuinalueensa ainutlaatuiseen kulttuurihistoriaan, perintöön ja monimuotoiseen luontoon.
Käytännössä reitti on toteutettu siten, että alueen kiinnostavat historia- ja kulttuurikohteet on merkitty kylteillä. Kylteistä on mahdollisuus avata QR-koodin avulla oppilaiden tekemiä tiedostoja. Tiedostoissa esitellään esimerkiksi vanhaa kuvamateriaalia, alueen vanhojen asukkaiden tai asiantuntijoiden haastatteluja. Rasteilta löytyy myös elämyksellinen puoli: oppilaiden piirroksia, runoja tai kertomuksia samasta kohteesta.
Kirjoittanut: Meri Aatsinki-Hämäläinen ja Matti Kuivamäki
Katso video "Mikä on Pateniemen raitti" https://youtu.be/CS7-SwOABeo
Toteutus: Pateniemen koulu yhteistyössä Pateniemi-seuran kanssa
© Pateniemen koulu
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat, ilmakuva Pateniemen sahasta