Honkapirtti

Oulu2026

5 Honkapirtti.mp3

Pateniemen Honkapirtti

Pateniemen Honkapirtti

Oulu Oy:n rakennuttama kulttuuri- ja urheilutalo avautui yleisölle maaliskuussa 1951. Samana päivänä talon juhlasalissa alkoi säännöllinen elokuvatoiminta. Tätä varten saliin oli hankittu korkealaatuinen elokuvien esityskoneisto laajakankaineen. Teatterisalin etuosan lattia oli tasainen ja takaosastaan kohoava. Irtonaisia tuoleja oli 300 katsojalle.

Oulu Oy:n johtokunta oli päättänyt vuonna 1948 rakentaa vanhan seuratalon paikalle uuden, koska entinen oli aikansa elänyt. Toukokuun Hakkeita –lehti (1950) kertoi, että seuratalo on purettu ja uuden rakentaminen on alkanut.

Kesäkuun Hakkeissa hankkeesta kerrottiin laajemmin: "Uuteen valistustaloon tulee kaksi erillistä siipirakennusta. Toiseen valmistuu juhlasali, jota käytetään myöskin elokuvateatterina. Rakennuksen toisesta osasta tulee kaksikerroksinen. Alempaan kerrokseen tulee juhlasalin eteisaula tarpeellisine vaatetiloineen ja käytävineen, edelleen opetuskeittiö, joka toimii myös samassa kerroksessa sijaitsevan ravintolan keittiönä.”

Kirjasto sai myöskin oman huoneensa, jossa yhtiö piti kirjastoa yllä aina vuoden 1964 loppuun asti. Kerroksen toiseen päähän tuli sauna sekä pesu- ja pukeutumishuoneet urheilijoita varten. Toinen kerros käsitti tilavan sisäurheilusalin voimistelua, pallopelejä, painia ym. varten. Eteisaulan päälle valmistui erilaisia tiloja kerhotoimintaa varten.

Syyskuun Hakkeissa 1950 järjestettiin yhtiöläisperheille kilpailu uuden kulttuuritilan nimestä. Nimikilpailun voittajaksi ja rakennuksen nimeksi valittiin Honka-Pirtti. Elokuvia esitettiin neljä kertaa viikossa ja kaksi näytäntöä päivässä.

Honka-Pirtin sisäurheilusalissa aloitettiin toiminta heti talon vihkiäisten jälkeen. Molemmat urheiluseurat, Pateniemen Urheilijat ja Pateniemen Vesa, saivat omat vuoronsa.

Honka-Pirtin positiivinen maine kiiri ympäri maan. Suomen Kansallisteatterin Ympyrä-menestysnäytelmää haluttiin esittää Pateniemessä. Kansallisooppera innostui Honkapirtin erinomaisiin esitysmahdollisuuksiin ja se tuli elokuussa järjestämään baletti-illan. Esiintyipä elokuvatähti Tauno Palokin Honkapirtillä.

Honkapirtin ohjelmaan kuului myös erilaisten juhlien järjestäminen. Äitienpäiväjuhlat oli aloitettu yhtiössä jo vuonna 1930 silloisen ruokalan tiloissa. Kerran kuussa oli äitien, perheenemäntien ja naisten ilta. Vanhemmat muistavat

Pateniemen kesäjuhlat, joihin harjoiteltiin arvokas ohjelma palvelusvuosimerkkien jakoineen. Eräänä vuonna lasten yleisurheilukisojen palkintojenjakajana oli olympiavoittaja ja maailmanmestari, trubaduuri Tapio Rautavaara.

Alun perin Pateniemen sahan henkilökunnan ja alueen muiden asukkaiden valistuksen ja rientojen taloksi tarkoitetussa Honkapirtissä toimii tätä nykyä yhdistysten ja seurojen harrastusryhmiä.

Lähteet:

Pateniemiseura, Laivoja ja lankkuja

Hakkeita 9/1950

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat, Porila

Aloita

Pateniemen raitti

Pateniemen raitti on Pateniemen koulun väen perustama, alueelle toteutettu ja kylteillä merkitty reitti, jonka varrella hyödynnetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja yhteisöllisesti tuotettuja opetussisältöjä. Pateniemen historian, kulttuuriperinnön ja luonnon esittelyn lisäksi Pateniemen raitti innostaa nuoria myös ulkona liikkumiseen. Sisällöltään ja menetelmiltään se soveltuu kaikenikäisille. Haluamme, että kaikki kiinnostuneet pääsevät helposti tutustumaan oman asuinalueensa ainutlaatuiseen kulttuurihistoriaan, perintöön ja monimuotoiseen luontoon.

Käytännössä reitti on toteutettu siten, että alueen kiinnostavat historia- ja kulttuurikohteet on merkitty kylteillä. Kylteistä on mahdollisuus avata QR-koodin avulla oppilaiden tekemiä tiedostoja. Tiedostoissa esitellään esimerkiksi vanhaa kuvamateriaalia, alueen vanhojen asukkaiden tai asiantuntijoiden haastatteluja. Rasteilta löytyy myös elämyksellinen puoli: oppilaiden piirroksia, runoja tai kertomuksia samasta kohteesta.

Kirjoittanut: Meri Aatsinki-Hämäläinen ja Matti Kuivamäki

Katso video "Mikä on Pateniemen raitti" https://youtu.be/CS7-SwOABeo

Toteutus: Pateniemen koulu yhteistyössä Pateniemi-seuran kanssa

© Pateniemen koulu

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat, ilmakuva Pateniemen sahasta

Kohteet