Olet nyt lähellä paikkaa, missä oli Kalajoen ja Hiekkasärkkien ensimmäinen uimahalli. Rantakalla on yksi matkailualueen vahvoista ja alkuperäisistä. Hengästyttävän hienon maiseman äärellä.
Hiekkasärkkien Tahkokorvain päähän valmistui Rantakallan matkailukeskus vuosina 1971-72.
Ensin valmistui motelli uimahalli-kahviloineen, vuoden päästä näköalapaikalle kulkudyynin päälle modernia 70-luvun arkkitehtuurityyliä edustava Hotelli Rantakalla.
Hotellin ravintolasalin ikkunoista näkyivät myös Tahkokorvain vanhat merenrantakämpät, joista muutama on edelleen jäljellä.
Hotellia kuvattiin ”kolmen kovan” yhteiseksi yritykseksi: perustajia olivat kalajokiset pankinjohtaja Aarne Isomäki, lääkintöneuvos Untamo Sorasto ja kunnan rakennusmestari Olavi Nikkarikoski.
Rantakallan läheisyyteen nousi keväällä 1972 Lomakylä Aurinkohiekat Oy.
Hotelli vuokrattiin 1978 Lomaliitolle ja 1984 sille siirtyi myös omistus. Nykyisin hotellin omistaa yksityinen taho. Vanha Hotelli Rantakalla ja sen ympäristö ovat uudistunut voimakkaasti viime vuosikymmenen aikana.
Samaan aikaan Rantakallan rakentumisen kanssa Hiekkasärkille rakennettiin yksityisten voimin dyynin päällä kulkeva Matkailutie. Se korvasi useat kauempana kulkevalta maantieltä erkanevat pistotiet.
Tien mutkaisuus johtui maapolitiikasta: tie tehtiin siihen, mistä maapohjaa saatiin hankittua. Vuonna 1971 valmistuneen tien otti myöhemmin hoitoonsa TVL. Tie oikaistiin myöhemmin dyynin päältä Rantakallan ja Merisärkän väliltä.
Kuvatiedot:
Mistä ovat saaneet nimensä Herrainpakat? Missä ovat käyneet Kekkonen, Tauno Palo ja Ansa Ikonen? Milloin avasi portit JukuJukuMaa? Oliko Hiekkasärkillä tosiaan oma junarata ja Suomen pisin vesiliukumäki?
Tutustu Hiekkasärkkien ja matkailun kehittymisen vaiheisiin, ja samalla ainutlaatuiseen kulttuuriperintöön, tarinoihin ja luonnonihmeisiin.
Napauta kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!
(Reitin sisältöä vielä viimeistellään.)
Ohjeita:
Reitin ovat koonneet yhteistyössä Kalajoen kaupungin kulttuuripalveluiden Kulttuurimatkailusta hyvinvointia -hanke, sekä rakennusperintöasiantuntija Sari Alajoki.
Lähteenä käytetty myös: Hiekkasärkkien historiikki. Sari Alajoki. Centria ammattikorkeakoulu.
Kuvalähteet reitin esittelyssä: