Tapion Tupa

Kalajoki

Historiaa henkivät hirsirakennukset, aito pohjalaistunnelma, lähiruoka, taidenäyttelyt ja perheyrityksen vahva visio. Ja paljon muuta on Tapion Tupa.

Tapion Tuvan perustivat kestikievariperinteen hengessä Allan ja Kaarina Seikkula valtatien varrelle vuonna 1979.

Perheyrityksen toiminta alkoi paikalle siirretyssä pohjalaistalossa, ja Tupa on vuosien saatossa saanut luontevia lisäosia ja kasvanut kokonaiseksi talonpoikaismiljööksi.

Päärakennus on Kokkolasta 1840-luvulta peräisin olevan kolmikerroksisen suolamakasiini, jonka kahdesta ylimmästä kerroksesta tehtiin vanhan maalaistalon tyyppinen kahvila. Ensimmäinen majoitustila rakennettiin päärakennuksen viereen, ja se sai nimekseen Wäentupa. Pihapiiriin alkoi ilmestyä aittamajoitusta ja 1983 alueelle tuotiin Alavieskasta tyylikäs pohjalaistalo, joka nimettiin Pytingiksi.

Nykyisin yritys muodostaa laajan lomakylätyyppisen keskuksen ravintoloineen, majoitustiloineen, vuokramökkeineen ja maauimaloineen.

Tapion Tupa tarjoaa myös taidetta eri muodoissaan näyttelyinä sisätiloissa ja mm. jää- ja lumiveistosten muodossa talvella.

Tapion Tuvalta lähtee maastopyöräily- ja patikointireittejä.

Mistä nimi tulee?

Paikkakuntalaiset löysivät 1960-luvun alussa metsästä Tapionpöytäkuusen, joka herätti ihmetystä. Kuusen ulkonäkö on erikoinen, koska sen oksat lähtevät samalta korkeudelta. Matala, mutta laajalle pitkine oksineen levittäytyvä kuusi toimi perimätiedon mukaan uhripuuna. Kuusi lienee peräisin 1900-luvun alusta. Kuusi kasvaa metsässä edelleen ja seisoo Tapion Tuvan läheisyydessä. Erikoisuutensa vuoksi kuusi on rauhoitettu. Tämän kuusen mukaan Tupa on saanut nimensä.

Kuvalähteet:

  • (Lapsi tuvan edessä): Tapion Tupa.
  • (Tupa kauempaa): Kalajoen kaupunki.
Tapion TupaTuvan historiaa ja tarinaa
Aloita

Hiekkasärkkien historiaa ja matkailun vaiheita

Mistä ovat saaneet nimensä Herrainpakat? Missä ovat käyneet Kekkonen, Tauno Palo ja Ansa Ikonen? Milloin avasi portit JukuJukuMaa? Oliko Hiekkasärkillä tosiaan oma junarata ja Suomen pisin vesiliukumäki?

Tutustu Hiekkasärkkien ja matkailun kehittymisen vaiheisiin, ja samalla ainutlaatuiseen kulttuuriperintöön, tarinoihin ja luonnonihmeisiin.

Napauta kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!

(Reitin sisältöä vielä viimeistellään.)

Ohjeita:

  • Voit kulkea reitin kokonaan tai osittain, kävellen tai pyörällä, tai vain virtuaalisesti.
  • Kokonaismatka on n. 10 km, mutta Hiekkasärkkien ydinkeskustan osuus on paljon lyhyempi.
  • Karttaan piirretty reittiehdotus kulkee kevyenliikenteen väyliä, pitkospuita, ja osaksi torialueella.
  • Voit katsoa kartasta myös vaihtoehtoisen reitin pisteeltä seuraavalle.

Reitin ovat koonneet yhteistyössä Kalajoen kaupungin kulttuuripalveluiden Kulttuurimatkailusta hyvinvointia -hanke, sekä rakennusperintöasiantuntija Sari Alajoki.

Lähteenä käytetty myös: Hiekkasärkkien historiikki. Sari Alajoki. Centria ammattikorkeakoulu.

Kuvalähteet reitin esittelyssä:

  • Juhannuksen viettoa Hietapakoilla 1920-luvulla: Sari Alajoen kotiarkisto.
  • Hilman hotelli: Kalajoen kotiseutuyhdistys.
  • Leirintäalueen ranta 70-luvulla: Kalajoen kaupunki.

Kohteet