45 Special

Oulu2026

Kertoja ESA NISSI, äänessä myös ILPO & ROOPE SULKALA, 45 Special.mp3

Satellite Stories - Campfire (Official Video)

Satellite Stories - Campfire (Official Video)

45 Special avasi ovensa 21.9.1990. Ravintola perustettiin, koska rokkarikin tarvitsee mieluisan paikan, jossa tuntee olevansa ihminen. Rokkareiden kotina 70- ja 80- luvulla toiminut Rattori-lupi oli mennyt nurin ja rokkarit pölähtäneet pitkin kaupunkia.

Ravintolaa perustamassa olivat musiikin parissa työskennelleet Elmo Harju, Eero Puolakanaho, Kepa Salmirinne, Ibo Sulkala ja Rami Räsänen. Elmo ja Kepa olivat tuohon aikaan kansainvälistäkin mainetta nauttivan Zero Nine -hard rock yhtyeen solisti ja basisti, Ilpo Sulkala hääri saman yhtyeen taustavoimissa, kun taas Rami Räsänen toimi sen ajan suomen isoimman ohjelmatoimiston Rock Topsin omistajana ja Zero Ninen keikkamyyjänä.

Viisikolle tuttu toimintaympäristö - rock’n’roll - oli myös asiakaskunnan mieleen. Ravintolan harkittu miljöö ja välitön ilmapiiri on mahdollistanut vuosikymmenien kestosuosion. Puolakanaho ja Räsänen jättäytyivät sivuun 1992, Harju ja Salmirinne 2010 ja ravintola siirtyi Ilpo ja Roope Sulkalan perheyrityksen haltuun.

Nelivitosen portsarikaksikko Jorma Karhumaa ja Juha Oksanen saavuttivat legendaarisen maineensa jo Rattori-lupilla. Portsareiden merkitys ravintolan tunnelman luomisessa on nelivitosessa ollut merkittävä. Poliisimestarikin oli ihmetellyt 45special-nimisen ravintolan olemassaoloa, kun ei poliisilla ollut kirjoissaan vuosikausiin paikasta yhtään merkintää. Karhumaan ja Oksasen ”hörhötutka” oli päällä myös vapaa-ajalla kaupungilla. Jos kaupunkikuvasta skannattiin häiriköivä sekopää, jäivät kasvot mieleen ja sisäänpääsy ravintolaan evättiin. Oksasen tasa-arvoisesta asiakkaiden kohtelusta ja vinosta huumorintajusta on jäänyt elämään runsaasti kaupunkilegendoja.

Alkuun hyvinkin puritaaniseen perusrockiin perustunut musalinja on vuosien vieriessä avartunut ja muuttunut musiikin muuttaessa muotoaan. 1997 avattiin nelivitoseen yläkerta ja oikea bändilava.

Joo, nelivitonen oli toiminut kellaritiloissa avaamisestaan lähtien ja vuonna -97 me saatiin tuota kakkoskerroksesta puolikas itellemme ja bänditoiminta mahdollistu paremmin ja paremmin. Vuonna 2002 me saatiin vielä koko kerros käyttöön ja testattii eka kerra sillai että HIMi tuli sunnuntaina keikalle ja otettiin kolme ja puolisataa ihimistä sisään ja huomattiin että ehkä se 300 on se oikea määrä ja tämän yläkerran muutoksen tiimoilta sitten nelivitosen bänditoiminta lähti oikeesti niinku kunnolla käyntiin ett’ mahdollisti monenlaisten ja monen tasoisten bändien tulemisen tänne meille. Bill Wyman & Rhythm King’s, vanhana Rollari-fanina, oli aivan mieletön juttu meijjän viistoista vuotisjuhlilla. Kaks iltaa, kaksi täydellistä konserttia. Kyyneleet tuli silimään ja sitte vieläkö Bill Wyman istuu Ford Transitin etupenkillä, kun mentiin Uleåborgiin syömään illallisille, nii mää aattelin museoidan sen penkin sitte jälkeenpäin. – Ilpo Sulkala

HIM:in lisäksi 45:n lavalla on vuosien varrella esiintynyt isojakin nimiä kuten Nightwish, Rasmus, Deedee Ramone, Amorphis sekä monia muita.

Huolimatta rokkiklubin maineesta, tärkeänä osana Nelivitosen toimintaa on ollut myös huolella valitut talon DJ’t jotka ovat ylläpitäneet Nelivitosen omintakeista musalinjaa vuosikymmenien ajan.

30-toimintavuoden aikana moni asia on kuitenkin muuttunut. Klubin vetämisen vastuukapula on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle, Ibolta Roopelle.

Sillon ku ite tähän tuli mukaan ku kaheksantoista vuotta täytti, nii paikka oli aika puritaaninen rokkibaari ja ite oli sitte ehkä enemmän hiphop ja tuonne suuntaan kallellaan. Että esiintyjäkattaus on muuttunut, mutta nii on muuttunut moni muukin asia että muutosta kuvaa hyvin myös se että nykyään markkinointi on muuttunut julisteista ja lehtimainonnasta sosiaaliseen mediaan ja lipunmyynti Ibon leimaamista fyysisistä lipuista tuonne meidän omaan applikaatioon. Sitt’ tosiaan tää ohjelma nii, ihmisten kuuntelutottumukset on pirstaloitunut ja siks’ meilläkin esiintyjiä ja musaa on kaikenlaista. Siellä on kaikkia musiikkigenrejä ja sitt’ on myös kaikenlaista muuta esittävää taidetta. – Roope Sulkala

Yksi mikä ei muutu, ovat joka sunnuntaiset jamit. Nelivitosen maineikkaat sunnuntaijamit tunnetaan koko Suomen muusikkopiireissä. Ne ovat tiettävästi pisimpään järjestetty jamitapahtuma maailmassa. Henki 45:ssa on kuitenkin pysynyt samana. Baari tarjoaa edelleen vaihtoehdon valtavirralle, hyvä musiikki keskiössä, sormi tiukasti kulttuuri- ja musiikkielämän pulssilla.

Lähteet:

Sulkala, Ilpo, 45 Specialin perustaja. Oulu. Haastattelu 12.3.2024, haastattelijana Esa Nissi.

Sulkala, Roope, 45 Special ravintolatoimenjohtaja. Oulu. Haastattelu 12.3.2024, haastattelijana Esa Nissi.

Juntto Anssi, Rock’n’roll yliopiston kasvatit – 45 Specialin tarina, Nispero

Forsman Carita, Nelivitosen jameja ei jätetä! Kaleva 3.2.2010

Pasanen Antti, Ravintoloitsija 45 Specialin suosiosta: ”Meillä on saanut olla sitä mitä on, kunhan on vaatteet päällä ja osaa käyttäytyä”, Kaleva 18.3.2017

Kuva: Kalevan arkisto, Nelivitoinen, Satellite Stories, 2018.

Video: Satellite Stories - Campfire (Official Video), https://www.youtube.com/watch?v=Zt43vyqoRHY

Osoite

45 Special, Saaristonkatu 12, Oulu, 90100,

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä

Tervetuloa populaarimusiikin eri aikakausille Oulussa!

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä on digitaalinen, oman mobiililaitteen avulla eri puolilla Oulua koettava tarinareitti.

Kymmenen nostalgista lyhyttarinaa kertovat populaarimusiikin ilmiöistä, aalloista, paikoista ja henkilöistä Oulussa. Tarinat on kirjoittanut ja lukee muun muassa Radiopuhelimet-bändistä tuttu muusikko Esa ”Katz” Nissi. Reitin kartalla tarinat sijoittuvat niiden aitojen tapahtumapaikojen läheisyyteen, ja ne voi lukea tai kuunnella.

”Rattori meni nurin, ja rokkarit pölähtivät pitkin kaupunkia”

Pohjoisen soundi -reitin kursailemattomat tarinat kuljettavat Kuusrockista musavideofestareille ja Rauhalasta NuKun diskoihin. Omat tarinansa on myös Rattori-lupilla, metallikaupungilla, Leipätehtaalla, 45 Specialilla, Madetojan musiikkilukiolla sekä paskalla kaupunnilla.

Reitillä on Nissin tarinoiden lisäksi myös haastatteluja, jotka vievät kuulijan vielä syvemmälle pohjoisen populaarimusiikin maailmaan. Näkemyksiään ja muistojaan kertovat Kuusrockin perustaja Markku Hänninen, Sentenced-yhtyeen Vesa Ranta, portsarilegenda Jorma Karhumaa, Radiopuhelimien Jarno Mällinen, Mieskuoro Huutajien Petri Sirviö, tapahtuma-asiantuntija Taina Ronkainen, nuorisotyön konkari Paula Kariniemi, 45 Specialin Ilpo ja Roope Sulkala, Madetojan musiikkilukion oppilas Ella Huttunen ja oululaisen underground-kulttuurin asiantuntija Marlene Hyyppä.

Tarinat ovat itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä. Pysyvä reitti on osa Oulun seudun matkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Tekstit: Esa Nissi

Kertojaääni: Esa Nissi

Sisällöntuotanto: Filmbutik Oulu

Kuvat: Kalevan arkisto ja Oulun juhlaviikot

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Kohteet