Valve

Oulu2026

Kertoja ESA NISSI, äänessä myös PAULA KARINIEMI, nuorisotyön asiantuntija.mp3

Stepa - Oulu Anthem (Official Music Video)

Stepa - Oulu Anthem (Official Music Video)

1970-luvulla tapahtui nuorisotyössä merkittäviä edistysaskelia. Tuohon saakka nuorisolautakunta oli lähinnä aktivoinut poliittisia nuorisojärjestöjä jakamalla avustuksia. Lähtölaukaus oli nuorisolautakunnan alainen nuorisotoimisto, joka alkoi tukea järjestötoimintaan kuulumattomia nuoria. 1972 voimaan tullut nuorisolaki kasvatti kuntien valtionosuutta. Moninkertaistuneet määrärahat mahdollistivat uusien nuorisotalojen rakentamisen sekä henkilökunnan palkkaamisen.

Kun henkilökuntaa tuli enemmän niin nuoria ehdittiin kohdata toisella lailla. Nuoret rohkeni tulla sinne nuorisotoimistoon ja tuota parhaiten muistuu nää bändipojat, jotka käveli toimistoon saa sanoa, että melkein viikoittain, että hyvin hyvin harvoin muista asioista tultiin sinne toimistoon puhumaan sitten. Lähinnä nämä bänditilat oli semmoiset jotka kyllä nousi siellä sitten meillä esille. – Paula Kariniemi, nuorisotyön asiantuntija

1980-luku vakiinnutti virallisen nuorisotyön, ja nuorten näkemykset otettiin osaksi sitä. 70-luvulla alkanut nuorten omaehtoinen tapahtumien järjestäminen oli havaittu hyväksi ja 90-luvulle tultaessa tapahtumia suunniteltiin erityisesti nuorten näkemykset huomioiden. Musiikkiharrastus jatkoi kasvuaan ja Santaholman nuorisotalon viikonloput pyhitettiin bänditoiminalle.

Käytiin tietenkin aina joskus näitä bänditiloja myös katsomassa, että no mikäs siellä on niinku meno ja onko ne paikat niinku siistit ja kunnossa. Me oltiin kerran sitten käymässä siellä ja mietittiin, että nyt ei ole vaan kaikki niinku kunnossa siinä bänditilassa ja mietittiin että no mikä tämä homma oikein on ja etsittiin ja katseltiin kaappeja ja lopulta huomattiin, rummun sisällä oli poika käymässä. – Paula Kariniemi, nuorisotyön asiantuntija

1992 keskustaan avattiin vanhan kaupungintalon ja poliisilaitoksen tiloista peruskorjattu Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKu, joka oli tarkoitettu kaikille oululaisille.

Vuosituhannen vaihtuessa nuoriso otti NuKun viikonloput haltuun ja monitoimisalissa alkoi paukkua musiikin jytke. Diskot vetivät nuoria ja iltojen käyttöaste oli tapissa.

Monenlaistahan siellä oli ja useampikin yrittäjä siellä sitä toimintaa pyöritti ja kyllähän ne varsin suosittuja oli, että siinä oli ulos asti jonoa ja sinne tulijoita riitti hyvin pitkään. – Paula Kariniemi, nuorisotyön asiantuntija

Hip-hop rantautui pohjoisen valkeaan kaupunkiin ja breikkaajat suihkuttivat silikonispraytä pipoihinsa. Valtakunnan merkittävimmät hiphopparit kävivät esittelemässä musiikin uusia tuulia. Myös Oulun rapscenen ensiaalto ja yleisö löysivät toisensa hurmoshenkisissä bileissä.

2008 nuorisotoimi muutti NuKulta samassa korttelissa sijaitsevaan Byströmin taloon ja NuKusta tuli kulttuuritalo Valve. Nuorisopalvelut ovat vuokranneet aloitteleville oululaissoittajille harjoitustiloja jo 70-luvulta saakka, eikä loppua näy. Treenikämppien lisäksi on soittimilla varustettuja maksuttomia bänditiloja ja Maikkulan nuorisotalolla studio.

Kulttuuritalo Valve jatkaa laaja-alaisesti esittävän taiteen ammattimaisena tapahtumapaikkana.

Lähteet:

Kariniemi, Paula, nuorisotyön asiantuntija. Puhelinhaastattelu 11.3.2024, haastattelijana Esa Nissi.

Ryynänen Lassi-Pekka, NUORILLE TILAA JA TOIMINTAA, Oululaisen nuorisotyön kehitys 1947–1997 Pro gradu -tutkielma 2016, Oulun Yliopisto Historiatieteet

Nuoperi, Oulu – Ei ollenkaan paska kaupunki: https://issuu.com/nuoperi/docs/nuorisoohjattuja\_savelia

Huoviala Tinja, Muistatko legendaariset Nukun diskot? Kaleva 14.11.2923.

Kuva: Jarmo Kontiainen, Kalevan arkisto. Valve katutanssishow 30.5.2008

Video: Stepa, Oulu Anthem (Official Music Video), https://www.youtube.com/watch?v=Rov4i2yZMSM

Osoite

Kulttuuritalo Valve, Torikatu 8, Oulu, 90100,

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä

Tervetuloa populaarimusiikin eri aikakausille Oulussa!

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä on digitaalinen, oman mobiililaitteen avulla eri puolilla Oulua koettava tarinareitti.

Kymmenen nostalgista lyhyttarinaa kertovat populaarimusiikin ilmiöistä, aalloista, paikoista ja henkilöistä Oulussa. Tarinat on kirjoittanut ja lukee muun muassa Radiopuhelimet-bändistä tuttu muusikko Esa ”Katz” Nissi. Reitin kartalla tarinat sijoittuvat niiden aitojen tapahtumapaikojen läheisyyteen, ja ne voi lukea tai kuunnella.

”Rattori meni nurin, ja rokkarit pölähtivät pitkin kaupunkia”

Pohjoisen soundi -reitin kursailemattomat tarinat kuljettavat Kuusrockista musavideofestareille ja Rauhalasta NuKun diskoihin. Omat tarinansa on myös Rattori-lupilla, metallikaupungilla, Leipätehtaalla, 45 Specialilla, Madetojan musiikkilukiolla sekä paskalla kaupunnilla.

Reitillä on Nissin tarinoiden lisäksi myös haastatteluja, jotka vievät kuulijan vielä syvemmälle pohjoisen populaarimusiikin maailmaan. Näkemyksiään ja muistojaan kertovat Kuusrockin perustaja Markku Hänninen, Sentenced-yhtyeen Vesa Ranta, portsarilegenda Jorma Karhumaa, Radiopuhelimien Jarno Mällinen, Mieskuoro Huutajien Petri Sirviö, tapahtuma-asiantuntija Taina Ronkainen, nuorisotyön konkari Paula Kariniemi, 45 Specialin Ilpo ja Roope Sulkala, Madetojan musiikkilukion oppilas Ella Huttunen ja oululaisen underground-kulttuurin asiantuntija Marlene Hyyppä.

Tarinat ovat itsenäisiä ja ne voi kokea itselleen sopivassa järjestyksessä. Pysyvä reitti on osa Oulun seudun matkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Tekstit: Esa Nissi

Kertojaääni: Esa Nissi

Sisällöntuotanto: Filmbutik Oulu

Kuvat: Kalevan arkisto ja Oulun juhlaviikot

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Kohteet