Tiikkalan vääpelin puustelli 1738-1926
(Tila jolla puustelli on aikanaan sijainnut on yksityisomistuksessa, puustelli ollut kauempana pyörätiestä joen rannalla.)
Keskustassa sijainneen Marttilan lisäksi Kalajoella oli toinenkin sotilasvirkatalo, Tiikkalan vääpelin puustelli, joen eteläpuolella lähellä Kärjän taloa jokirannassa.
Tiikkalassa asuivat Edgrenin veljekset vuodesta 1795 vuoteen 1833. Ensin Anders Edgren 12 vuotta, veli Samuel saapui Kalajoelle Suomen sodan jälkeen 1811.
Samuel Edgren oli aloittanut sotilasuran 1790 ja jäi eläkkeelle Ruotsin armeijasta vänrikkinä. Hän oli osallistunut sekä Kustaan että Suomen sotaan, jossa hän taisteli Sandelsin joukoissa.
Edgrenin perheen vanhemmat ja kolme tytärtä kuolivat 1830-luvulla, jolloin Kalajoella oli kolme peräkkäistä katovuotta ja alueella riehui paha puna- ja lavantautiepidemia. Jäljelle jääneet kaksi sisarta muuttivat Etelä-Pohjanmaalle ja avioituivat siellä.
Tytär Sofia Susanna ja hänen holhoojansa, verokirjuri J.D. Molander hoitivat puustellin vuokrasopimuksen Jaakko Juhonpoika Hannulan kanssa, joiden myötä virkatalo talonpoikaistui.
"Kirkkoja, surmapaikkoja ja maisemia."
Suositun paikallisen pyöräilymatkan, Tyngän siltojen kierroksen varrella on paljon kiinnostavaa paikallishistoriaa uuden ajan alusta ja keskiajalta alkaen.
(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)
Kalajoki on ollut jo 500 vuoden ajan merkittävä pitäjä, laaja emäseurakunta, maanviljelyn ja sosiaalisen elämän keskus, jossa on kehittynyt monia elinkeinoja ja liikeyrityksiä.
Reitin varrella on tarinoita, tutkittua historiaa, kulttuuriperintöä ja taidetta. Kalajoen emäseurakunnan ensimmäisen ja toisen kirkon paikat, elinkeinohistoriaa, vanhoja surmien paikkoja, taide- ja patsaspiha, kulttuurimaisemia, antiikkia...
Reitin pituus n. 18 km. Pyöräilyreitti kulkee lähes koko matkan kevyenliikenteen väylää (Tyngällä muutaman sadan metrin matka maantietä).