Pitkäsen koulu aloitti toimintansa lokakuussa 1914.
Vuonna 1866 Suomessa annettiin asetus kansakouluista ja 1898 asetus, jonka mukaan kuntien tuli rakentaa kouluja niin tiheään, etteivät koulumatkat ylittäneet viittä kilometriä.
Asetuksen myötä koulurakennusten määrä kasvoi nopeasti ja Kalajoellakin kyläkouluja rakennettiin joka kylälle, parhaimpiin kaksi.
Pitkäsen koulu aloitti toimintansa lokakuussa 1914. Koulu kävi pian liian ahtaaksi, mutta sitä laajennettiin vasta 1955. Koulun toiminta loppui 2003 ja se myytiin ykistyiselle.
Lisätietoja: Joen ja vainion laitamilta: Historiaa Pitkäsenkylältä. 2010.
"Kirkkoja, surmapaikkoja ja maisemia."
Suositun paikallisen pyöräilymatkan, Tyngän siltojen kierroksen varrella on paljon kiinnostavaa paikallishistoriaa uuden ajan alusta ja keskiajalta alkaen.
(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)
Kalajoki on ollut jo 500 vuoden ajan merkittävä pitäjä, laaja emäseurakunta, maanviljelyn ja sosiaalisen elämän keskus, jossa on kehittynyt monia elinkeinoja ja liikeyrityksiä.
Reitin varrella on tarinoita, tutkittua historiaa, kulttuuriperintöä ja taidetta. Kalajoen emäseurakunnan ensimmäisen ja toisen kirkon paikat, elinkeinohistoriaa, vanhoja surmien paikkoja, taide- ja patsaspiha, kulttuurimaisemia, antiikkia...
Reitin pituus n. 18 km. Pyöräilyreitti kulkee lähes koko matkan kevyenliikenteen väylää (Tyngällä muutaman sadan metrin matka maantietä).