Kiviojan keramiikkapajan rakennus on vanhin säilynyt savipaja Suomessa.
Keramiikkapaja ja museo eivät ole avoinna yleisölle tällä hetkellä.
Rautiosta Tyngälle v. 1890 siirretty rapattu hirsirakennus on toiminut savenvalajan työpajana 1980-luvulle saakka.
Arvostetun keramiikkataiteilija Aune Kiviojan (1919-) isoisä Johan Stenbäck (1840-1909) aloitti uransa Kokkolassa 1860-luvulla savenvalajan oppipoikana. Takaisin Kalajoelle hän muutti jo 1864.
Poika Matti Kivioja (1887-) jatkoi isänsä työtä kuolemaansa, vuoteen 1967 saakka. Neljä poikaa valitsi myös savenvalajan ammatin, ja he toimivat myös muurareina. Savenvalaja Juho Stenbäckistä (k. 1909) tuli johtava herännäisvaikuttaja.
Isänsä työtä jatkanut Aune Kivioja on Ateneumissa koulutuksensa saanut, mutta Kalajoella elämäntyönsä tehnyt tuottelias taiteilija. (Ateneumissa Helsingissä oli aiemmin Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu ja nykyisin Kuvataideakatemia).
Aune Kivioja rakennutti pihamaalle tiilisen ateljeerakennuksen ja uuden polttouunin.
Aune Kivioja on savitöiden lisäksi maalannut posliinia ja vesi- ja öljyväritöitä sekä suunnitellut taidetekstiilejä ja lippuja.
Kuva: Sari Alajoki.
"Kirkkoja, surmapaikkoja ja maisemia."
Suositun paikallisen pyöräilymatkan, Tyngän siltojen kierroksen varrella on paljon kiinnostavaa paikallishistoriaa uuden ajan alusta ja keskiajalta alkaen.
(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)
Kalajoki on ollut jo 500 vuoden ajan merkittävä pitäjä, laaja emäseurakunta, maanviljelyn ja sosiaalisen elämän keskus, jossa on kehittynyt monia elinkeinoja ja liikeyrityksiä.
Reitin varrella on tarinoita, tutkittua historiaa, kulttuuriperintöä ja taidetta. Kalajoen emäseurakunnan ensimmäisen ja toisen kirkon paikat, elinkeinohistoriaa, vanhoja surmien paikkoja, taide- ja patsaspiha, kulttuurimaisemia, antiikkia...
Reitin pituus n. 18 km. Pyöräilyreitti kulkee lähes koko matkan kevyenliikenteen väylää (Tyngällä muutaman sadan metrin matka maantietä).