Sillanpää

Kalajoki

Sillanpään alueesta muodostui 1900-luvun alussa Kalajoen sosiaalinen ja kaupallinen keskus, ja myös elinkeinoelämän keskus.

Nuorisosseura

Kalajoen nuorisoseura perustettiin vuonna 1894. Seura osti värjäri Forsbergin rakentaman Sillanpään talon toimitiloiksi vuonna 1903 ja se uusittiin pian Nestori Hailan piirustusten mukaan. Uusi kaunis talo sai sähkövalon ja pianon.

Nuorisoseuralla oli kirjasto ja lukutupa ja siellä toimi myös puhuja- ja keskusteluseura, näytelmäseura ja voimistelu- ja urheiluseura.

Nuorisoseuran talossa pidettiin myös kuntakokouksia vuosina 1904-1915.

Talossa aloitti kahvila ja kotileipomo 1920-luvulla, ja myöhemmin siellä näytettiin jopa elokuvia.

Vieressä toimiva SOK perusti 1930-luvulla nuorisoseurantalolle uuden kahvilan ja leipomon. Tuo kahvila toimi talossa 1960-luvulle saakka.

Nuorisoseuralla toimi viimeisinä aikoina myös linja-autoasema.

Talo purettiin osuuspankin uuden toimitalon alta 1980.

Osuuskauppa

Osuuskauppa aloitti toimintansa Kalajoen Kauppa Osakeyhtiöltä ostetussa kiinteistössä 1917. Kiinteistöä laajennettiin ja korotettiin klassismin henkeen 1930-luvulla, rakennus sai isot näyteikkunat ja markiisit.

Vanhan liiketilan viereen rakennettiin 1940 edelleen pystyssä oleva moderni, valkoiseksi rapattu, funktionalistinen liikerakennus ravintoloineen, ns. funkistalo.

Sillanpään lähiympäristössä toimivat aikanaan lisäksi Säästöpankki, Kansallis Osake Pankki, apteekki sekä Kalajoen ensimmäinen kansakoulu.

Kuva Nuorisoseura ja Osuuskauppa: Kalajoen kotiseutuyhdistys. Ilmakuva Vanhasilta ja Sillanpää: Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Start

Tyngän siltojen kulttuurihistoriallinen pyöräilyreitti

"Kirkkoja, surmapaikkoja ja maisemia."

Suositun paikallisen pyöräilymatkan, Tyngän siltojen kierroksen varrella on paljon kiinnostavaa paikallishistoriaa uuden ajan alusta ja keskiajalta alkaen.

(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)

Kalajoki on ollut jo 500 vuoden ajan merkittävä pitäjä, laaja emäseurakunta, maanviljelyn ja sosiaalisen elämän keskus, jossa on kehittynyt monia elinkeinoja ja liikeyrityksiä.

Reitin varrella on tarinoita, tutkittua historiaa, kulttuuriperintöä ja taidetta. Kalajoen emäseurakunnan ensimmäisen ja toisen kirkon paikat, elinkeinohistoriaa, vanhoja surmien paikkoja, taide- ja patsaspiha, kulttuurimaisemia, antiikkia...

Reitin pituus n. 18 km. Pyöräilyreitti kulkee lähes koko matkan kevyenliikenteen väylää (Tyngällä muutaman sadan metrin matka maantietä).

Places in this collection