Kotiseutumuseo Siltasaari

Kalajoki

Kalajoen kotiseutumuseo Siltasaari

Avoinna 26.6. - 30.7. joka päivä klo 12 - 14. Vapaaehtoinen maksu. Kalajoen kotiseutupäivät kotiseutumuseo Siltasaaressa heinäkuussa pvm.

Kalajoen kotiseutumuseo esittelee niin entisajan elämänkulkua kuin kalajokisia merkkihenkilöitä. Museon pihalle on siirretty myös luhtiaitta 1700-luvun lopulta sekä tuulimylly.

Talo ja piha ennen:

Nykyisen kotiseutumuseon paikalle perustettiin Kalajoen ensimmäinen osuusmeijeri hevoskiertoineen vuonna 1914. Rakennusmestarina toimi Anton Lankila.

Siltasaaressa on ollut myös majatalotoimintaa. Sota-aikana talossa toimi Lotta Svärd järjestön Lotta-kahvila.

Museo toimii entisessä Törnvallin talossa, joka siirrettiin Siltasaareen nykyisen kaupungintalon pihalta 1964. 1800-luvulla rakennettu pohjalaistalo kuuluu Kalajoen vanhimpiin.

Tämä 1800-luvulla rakennettu pohjalaistalo tunnetaan Kalajoen herännäiskäräjien ensimmäisenä istuntopaikkana 1838.

Kunnan omistukseen siirtynyt talo ehti 1930-luvulta lähtien toimia vanhalla paikallaan monissa eri tehtävissä, mm. äitiys-ja lastenneuvolana ja pääkirjastona ennen siirtoa Siltasaareen.

Nykyisin talossa ja kotiseutumuseossa voi tutustua kalajokiseen vanhaan talonpoikaisesineistöön ja tekstiileihin, jotka on sijoitettu tupaan, kolmeen kamariin ja ullakolle.

Kalajoen kotiseutumuseon toiminnasta ja ylläpidosta vastaa Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Kuvat:

Mustavalkokuva: Kalajoen kotiseutuyhdistys. Törnvallin talo alkuperäisellä paikalla. Värikuva joelta: Sari Alajoki. Värikuvat pihasta: Merja Nevalainen.

Start

Tyngän siltojen kulttuurihistoriallinen pyöräilyreitti

"Kirkkoja, surmapaikkoja ja maisemia."

Suositun paikallisen pyöräilymatkan, Tyngän siltojen kierroksen varrella on paljon kiinnostavaa paikallishistoriaa uuden ajan alusta ja keskiajalta alkaen.

(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)

Kalajoki on ollut jo 500 vuoden ajan merkittävä pitäjä, laaja emäseurakunta, maanviljelyn ja sosiaalisen elämän keskus, jossa on kehittynyt monia elinkeinoja ja liikeyrityksiä.

Reitin varrella on tarinoita, tutkittua historiaa, kulttuuriperintöä ja taidetta. Kalajoen emäseurakunnan ensimmäisen ja toisen kirkon paikat, elinkeinohistoriaa, vanhoja surmien paikkoja, taide- ja patsaspiha, kulttuurimaisemia, antiikkia...

Reitin pituus n. 18 km. Pyöräilyreitti kulkee lähes koko matkan kevyenliikenteen väylää (Tyngällä muutaman sadan metrin matka maantietä).

Places in this collection