Oulu_240312_PS_07Valve_swe.mp3
Stepa - Oulu Anthem (Official Music Video)
Under 1970-talet togs betydande steg framåt inom ungdomsverksamheten. Fram till dess hade ungdomsnämnden främst aktiverat politiska ungdomsorganisationer genom att dela ut bidrag. Startskottet var ungdomsnämndens underställda ungdomskontor, som började stödja unga som inte var med i organisationer. År 1972 ökade ungdomslagen kommunernas statsandel. De ökade anslagen möjliggjorde byggandet av nya ungdomshus och anställande av personal.
1980-talet befäste den officiella ungdomsverksamheten, och unga människors åsikter integrerades i den. Den självorganiserade evenemangsorganisationen för unga, som startade på 1970-talet, hade visat sig vara framgångsrik, och när 1990-talet nalkades planerades evenemang särskilt med hänsyn till ungas synpunkter. Musikintresset fortsatte att växa, och helgerna på Santaholma ungdomshus ägnades åt bandaktiviteter. År 1992 öppnades Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKu i centrum, i renoverade lokaler inom det före detta stadshuset och poliskontoret. Ungdoms och kulturcentret Nuku var avsett för alla invånare i Uleåborg.
Vid millennieskiftet erövrade ungdomarna helgerna på NuKu, och rytmisk musik dunkade i allaktivitetssalen. Diskona lockade ungdomar, och kvällarnas användningsgrad var högsta möjliga. Hip-hop landade i den vita staden i norr, och breakdancers sprayade sina kepsar med silikonspray. Nationens mest framstående hiphopartister besökte staden för att visa upp den nya musikens trender. Också den första vågen av Uleåborgs rapscen och publiken fann varandra på extatiska fester.
År 2008 flyttade ungdomsverksamheten från NuKu till Byströmska huset i samma kvarter och NuKu blev kulturhuset Valve. Ungdomstjänsterna har hyrt ut repetitionslokaler till blivande uleåborgsmusiker och nya band redan sedan 1970-talet, och det verkar som att detta får fortsätta. Förutom repetitionslokalerna finns det gratis bandlokaler utrustade med instrument och i Maikkula ungdomshus finns en studio.
Kulturhuset Valve fortsätter sin verksamhet som en omfattande och professionell evenemangplats för scenkonst.
Källor:
Ryynänen Lassi-Pekka, NUORILLE TILAA JA TOIMINTAA, Oululaisen nuorisotyön kehitys 1947–1997 Pro gradu -tutkielma 2016, Oulun Yliopisto Historiatieteet (UTRYMME OCH AKTIVITETER FÖR UNGDOMAR, Utvecklingen av ungdomsverksamheten i Uleåborg 1947-1007, Avhandling Pro Gradu, Uleåborgs universitet, Historiska vetenskaper)
Nuoperi, Oulu – Ei ollenkaan paska kaupunki: https://issuu.com/nuoperi/docs/nuorisoohjattuja_savelia (Verkligen ingen skitstad!)
Huoviala Tinja, Muistatko legendaariset Nukun diskot? Kaleva 14.11.2923. (Kommer du ihåg de legendariska diskona i NuKu?)
Foto: Jarmo Kontiainen, Kaleva arkiv. Valve street dance show 30.5.2008
Video: Stepa, Oulu Anthem (Official Music Video), https://www.youtube.com/watch?v=Rov4i2yZMSM
Adress
Kulttuuritalo Valve, Torikatu 8, Oulu, 90100,
Välkommen till olika epoker av populärmusik i Uleåborg!
Det nordliga soundet – på spåret av populärmusiken är en digital historieled som kan upplevas runt Uleåborg med hjälp av den egna mobila enheten.
De tio nostalgiska korta historierna berättar om fenomen, vågor, platser och personer inom populärmusiken i Uleåborg. Berättelserna är skrivna och läses av musikern Esa ”Katz” Nissi, som bland annat är känd från bandet Radiopuhelimet. På ruttkartan placeras berättelserna i närheten av platserna där de verkligen ägde rum och kan antingen läsas eller lyssnas på.
”Rattori gick omkull och rockarna spred sig över staden”
Det nordliga soundet rättframma historier tar dig från Kuusrock till musikvideofestivaler och från Rauhala till NuKus diskon. Rattori-lupi, metallstaden, Leipätehdas, 45 Special, Madetojas musikgymnasium och Paska kaupunni har också sina egna historier.
Berättelserna är fristående och kan upplevas i den ordning som passar en själv. Den permanenta leden är en del av Uleåborgsregionens resa mot att bli Europas kulturhuvudstad 2026.
Berättelser: Esa Nissi
Berättarröst: Esa Nissi
Skapande av innehåll: Filmbutik Oulu
Foton: Kaleva arkiv
Projektet genomförs av Uleåborgs kulturstiftelse r.s.
Huvudfinansiär: Norra Österbottens förbund
© Uleåborgs kulturstiftelse