Madetoja musikgymnasium

Oulu2026

Oulu_240312_PS_09MadetojanL_swe.mp3

Maustetytöt - Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään

Maustetytöt - Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään

Madetoja musikgymnasium har sina rötter på 1960-talet, när intresset för att förstärka musikundervisningen väcktes även i Finland. I Helsingfors påbörjades ett musikklassförsök år -61, och det kom till Uleåborg år -67. Då bildades en arbetsgrupp som utarbetade läroplanen. Succén var garanterad. Över 100 elever sökte till musikklasserna sommaren -67, varav hälften valdes ut genom musiktester. Verksamheten började vid Teuvo Pakkala-skolan och skolan i Nuottasaari (Nuottasaaren koulu).

Nästa steg var musikläroverket, som fick tillstånd av statsrådet år 1968, det första av sitt slag i Finland. Musikläroverket började samma höst vid Heinätorin kansakoulu (Hötorgets folkskola), och eftersom antalet elever ökade varje år flyttade skolan till Hintta folkskola år -71.

Musikläroverket kämpade i svåra ekonomiska svårigheter, och statliga bidrag lyste med sin frånvaro. En del politiker ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis för att en separat musikskola skulle vara ändamålsenlig. Beviset gavs av musikläroverket år -73. Skolans kör vann tävlingen för barnkörer som hölls i Helsingfors, och följande vår d.v.s. -74 vann de den nordiska tävlingen för barnkörer i Åbo. Under samma år omvandlades skolsystemet både i Uleåborg och i hela Finland. En separat musikbetonad gymnasieskola, Madetojan lukio, skapades och den levde under ständiga hot om nedläggning. År -75 vann skolans kör en sångtävling för skolkörer som arrangerades av BBC. Segern fick stadens skolmyndigheter att ompröva sina ståndpunkter. Skolan flyttade 1976 till Pohjankartano allaktivitetshus. Flytten avslutade Madetoja musikgymnasiums vandringsår.

Under 1970-talet ansåg anhängare av klassisk konsertmusik att jazz, rock och schlager var musikaliskt underlägsna musikgenren, men mot slutet av -70-talet fick denna uppdelning ge vika och musikgenrerna erkändes som jämlika. År 1981 fick Madetoja musikgymnasium status som en gymnasieskola med särskilt utbildningsuppdrag.

I dagens "Madis" studerar man musik från olika perspektiv och skapar en mångsidig grund för musikalisk kompetens. Man närmar sig musik brett som musik, snarare än genom genrer. Ett bra exempel på mångfalden av musikgenrer är Big Band, som har varit verksam sedan 1990-talet och som nu kallas Oulu Youth Jazz Orchestra.

Musikgymnasiestudenter förenas av sin kärlek till musik, vilket skapar en gemensam atmosfär, och studenter kommer från hela Finland. För närvarande finns det cirka 350 elever i gymnasiet. Allt fler tidigare Madis-studenter har setts som yrkesverksamma inom musik, dans och teater över hela Finland, och under det pågående årtusendet har de setts på toppen av Finlands officiella poplistor, som tangodrottningar, på världens operascener, som Eurovision Song Contest-representanter och som skapare av nya musikgenrer.

Bland Madis tidigare elever finns Ellinoora, Maustetytöt, Saara Aalto, Suvi Teräsniska, Blind Channel, Johanna Iivanainen, Helena Juntunen, Johanna Kurkela, Miki Liukkonen, Merja Larivaara, Johanna Pakonen, Petrus Schroderus, och Niko Kumpuvaara.

Källor:

Manninen Turo, Meidän koulu – Kronikka Oulun musiikkioppikoulun ja Madetojan musiikkilukion vaiheista 1968 – 2001 (kronikka on alkuperäisasussaan julkaistu kevään 2001 vuosikertomuksessa)

(Vår skola - Krönika om faserna av Oulus musikläroinstitut och Madetojan musikgymnasium 1968-2001 (kronikan har publicerats i sin ursprungliga form i årsberättelsen för våren 2001)

Oulun kaupunki. 2023. https://www.ouka.fi/madetojan-musiikkilukio (Uleåborgs stad webbplats)

Wikipedia. 2023. https://fi.wikipedia.org/wiki/Madetojan_musiikkilukio

Foto: Jukka-Pekka Moilanen, Kaleva arkiv.

Musikgymnasieelevernas dag 14.1.2003. Teemu och Henkselit-KÖ-kvartetten består av Teemu Roivainen (till vänster), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto och Tanja Torvikoski.

Video: Maustetytöt - Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään, https://www.youtube.com/watch?v=WHC3BQoJhbE

Adress

Madetojan musiikkilukio, Leevi Madetojan katu 1, Oulu, 90140

Det nordliga soundet – på spåret av populärmusiken

Välkommen till olika epoker av populärmusik i Uleåborg!

Det nordliga soundet – på spåret av populärmusiken är en digital historieled som kan upplevas runt Uleåborg med hjälp av den egna mobila enheten.

De tio nostalgiska korta historierna berättar om fenomen, vågor, platser och personer inom populärmusiken i Uleåborg. Berättelserna är skrivna och läses av musikern Esa ”Katz” Nissi, som bland annat är känd från bandet Radiopuhelimet. På ruttkartan placeras berättelserna i närheten av platserna där de verkligen ägde rum och kan antingen läsas eller lyssnas på.

”Rattori gick omkull och rockarna spred sig över staden”

Det nordliga soundet rättframma historier tar dig från Kuusrock till musikvideofestivaler och från Rauhala till NuKus diskon. Rattori-lupi, metallstaden, Leipätehdas, 45 Special, Madetojas musikgymnasium och Paska kaupunni har också sina egna historier.

Berättelserna är fristående och kan upplevas i den ordning som passar en själv. Den permanenta leden är en del av Uleåborgsregionens resa mot att bli Europas kulturhuvudstad 2026.

Berättelser: Esa Nissi

Berättarröst: Esa Nissi

Skapande av innehåll: Filmbutik Oulu

Foton: Kaleva arkiv

Projektet genomförs av Uleåborgs kulturstiftelse r.s.

Huvudfinansiär: Norra Österbottens förbund

© Uleåborgs kulturstiftelse

Platser i denna samling