Paska kaupunni eli Paska kaupunki

Oulu2026

Paska kaupunni.mp3

Blind Channel - Dark Side - Finland 🇫🇮 - Official Video - Eurovision 2021

Blind Channel - Dark Side - Finland 🇫🇮 - Official Video - Eurovision 2021

Oulussa on aina ollut monenlaista kulttuuria, myös vaihtoehto- ja alakulttuuria. Kaupungissa on myös syntynyt musiikkia, jota on kuunneltu koko Suomessa.

Oululaisen Kauko Röyhkän musiikki on hyvä esimerkki tästä. Röyhkän tausta on vahvasti ala- ja vastakulttuurissa. Sanotaan, että idea Paska kaupunni -graffitiin tuli Röyhkän Paska kaupunni -biisistä eli musiikkikappaleesta.

Paska kaupunni on kuuluisa seinäkirjoitus. Se ilmestyi talon seinään osoitteessa Uusikatu 11 jo 1980-luvulla. Se on maalattu piiloon monta kertaa, mutta se ilmestyy aina uudestaan.

Mistä tämä kertoo? Ehkä siitä, että joidenkin ihmisten mielestä yhteiskunta on ahdas. He haluavat ajatella ja toimia vapaasti. Moni haluaa tehdä kulttuuria vapaasti ja omalla tavallaan. Tätä sanotaan vapaan kentän kulttuuritoiminnaksi. Se voi olla musiikkia, teatteria, elokuvaa, sarjakuvia ja omia lehtiä, tai vaikka maalaustaidetta.Yhteistä on, että toiminta on usein spontaania. Sitä ei suunnitella etukäteen, vaan se syntyy tarpeesta ja saa voimaa niukkuudesta. Asiat kehittyvät ja tapahtuvat kuin itsekseen.

Oulussa Leipätehdas, Nahkatehdas, Osuuskunta Taiteen Satalatva, Raunioaktiivien Voimala-hanke, Tilaa Kulttuurille ry:n Tukikohta, Hiukkavaaran kasarmialue ja Tulva ry ovat esimerkkejä vapaan kentän kulttuuritoiminnasta.

Vapaan kentän kulttuuritoiminnassa ilmaisun tyyli on usein omaperäinen. Tämä näkyy myös Paska Kaupunni -seinäkirjoituksessa. Teksti on kirjoitettu huolimattomasti. Seinäkirjoituksessa ei lue kaupunki, vaan kaupunni.

Vaikuttaa siltä, että kirjoittajan asenne on itseriittoinen. Tekijä ei ole kiinnostunut muiden ihmisten mielipiteistä. Tällaista asennetta tarvitaan, kun luodaan omaa kulttuuria. Onko tätä asennetta Blind Channelin punaisissa keskisormissa? Kaikki ihmiset huomaavat sormien viestin. Viestiä vihataan, rakastetaan tai rakastetaan vihata. Omaehtoinen toiminta on sitä, että periksi ei saa antaa.

Lähteet:

Hyyppä Sara Marlene, HUUTOJA MAAN ALTA! Oululaiset alakulttuurilehdet – kulttuurinen tila, vastakulttuuriset sisällöt ja keinot, Pro gradu -tutkielma Kirjallisuus Humanistinen tiedekunta Oulun Yliopisto 2014

Wikipedia. 2023. https://fi.wikipedia.org/wiki/Paskakaupunni

Ervasti Antti, Ouluun täytyy löytää vapaan kentän kulttuuritila, Kaleva 14.4.2008

Kuva: Kalevan arkisto. Kauko Röyhkä Kuusrockissa 20.7.1980

Video: Blind Channel - Dark Side - Finland 🇫🇮 - Official Video - Eurovision 2021. https://www.youtube.com/watch?v=cIvaeu6Oxzc

Osoite

Paska kaupunni-seinäkirjoitus, Uusikatu 22, Oulu, 90100

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä

Pohjoisen soundi -reitti kertoo musiikista Oulussa

Millaista musiikkia Oulussa on kuunneltu ja soitettu viime vuosikymmenien aikana? Sen kertoo tarinareitti Pohjoisen soundi. Reitti esittelee oululaisia paikkoja, jotka ovat tärkeitä kevyen musiikin kannalta. Se kertoo musiikin ilmiöistä, paikoista ja henkilöistä.

Tarinoita on 10, ja ne voi lukea tai kuunnella. Voit kulkea koko reitin tai valita tietyn paikan. Voit päättää, missä järjestyksessä tutustut paikkoihin ja tarinoihin.

Reitin kartalla tarinat ovat lähellä alkuperäisiä tapahtumapaikkoja. Tarinat kertovat esimerkiksi Kuusrockin rock-festivaaleista, musiikkivideoiden tapahtumasta, Rauhalan talosta ja Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKun diskosta.

Voit tutustua myös eri ravintoloiden ja Madetojan musiikkilukion historiaan. Tarinat kertovat myös metallimusiikista Oulussa ja siitä, mitä tarkoittaa paska kaupunni eli paska kaupunki.

Tarinat on kirjoittanut Esa Nissi. Hän on tuttu Radiopuhelimet-yhtyeestä. Esa Nissi kertoo, että kirjoittaminen oli hyvin kiinnostavaa ja samalla vaikeaa.

”Kevyen musiikin historia Oulussa on hyvin monipuolinen. En voinut ottaa mukaan kaikkia tarinoita”, hän sanoo.

Tekstit: Esa Nissi

Kertoja ääni: Esa Nissi

Sisällöntuotanto: Filmbutik Oulu

Kuvat: Kalevan arkisto ja Oulun juhlaviikot

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Kohteet