Kuusrock.mp3
Talkin' About Love
Festarit eli rock-festivaalit ovat olleet osa suomalaisten kesänviettoa 1970-luvun alusta lähtien. Turun Ruisrock oli ensimmäisen kerran vuonna 1970, ja Iissä oli Villikissa-festivaalit vuonna 1971.
Oulun ensimmäisen rock-festivaalin nimi oli Kuusrock. Kuusrock järjestettiin Kuusisaaressa vuonna 1973. Paikka valittiin siksi, että sitä oli helppo vartioida. Saarta ympäröi vesi, ja porttien luona oli aita. Alueelle oli vaikea päästä ilman pääsylippua. Silti Oulun viranomaiset pelkäsivät, että Kuusrock aiheuttaa ongelmia. Ensin festivaalille ei meinattu saada lupaa.
Kaikki meni kuitenkin hyvin, vaikka ihmiset veivät Kuusrockin alueelle salaa alkoholia ja huumeita. Jotkut tulivat Ouluun jo monta päivää ennen festivaalia.
Ensimmäinen Kuusrock kesti 3 päivää, mutta myöhemmin aika lyhennettiin 2 päivään. Kuusrock järjestettiin 19 kertaa. Festivaali tunnettiin siitä, että siellä oli kuuluisia esiintyjiä. Kaikki suosituimmat suomalaiset yhtyeet esiintyivät Kuusrockissa. Myös ulkomaisia oli esiintyjiä oli paljon. Kuusrockissa nähtiin esimerkiksi Dr. Feelgood, Eddie and the Hot Rods, Iron Maiden ja Anthrax. Kuusrockissa oli aina ensimmäisenä päivänä kovaa rockia ja toisena päivänä leppoisaa musiikkia. Jotkut esiintyjät olivat outoja kuuntelijoiden mielestä. Esimerkiksi Savatage oli liian uudenlainen suomalaiselle yleisölle.
Viimeinen Kuusrock oli vuonna 1991. Festivaali jouduttiin lopettamaan, kun siellä ei enää käynyt tarpeeksi ihmisiä.
Vuonna 2003 Ouluun saatiin uusi festivaali, Qstock. Siitä tuli nopeasti Pohjois-Suomen suurin rock-festivaali. Qstockin kaikki liput on myyty useana vuonna.
Lähteet:
Sutela Juha, Oulun kaupungin verkkosivut www.ouka.fi/oulu/pohjoista-musiikkia/kuusrock-festivaali
Kuva: Kuusrock 22.7.1978, kuvaaja Jukka Kyrömies/Kalevan arkisto.
Video: The Ramblers, Talkin' About Love, https://www.youtube.com/watch?v=GONBgLlrvnI
Osoite
Kuusrock järjestettiin aikoinaan Oulun Kuusisaaressa.
Pohjoisen soundi -reitti kertoo musiikista Oulussa
Millaista musiikkia Oulussa on kuunneltu ja soitettu viime vuosikymmenien aikana? Sen kertoo tarinareitti Pohjoisen soundi. Reitti esittelee oululaisia paikkoja, jotka ovat tärkeitä kevyen musiikin kannalta. Se kertoo musiikin ilmiöistä, paikoista ja henkilöistä.
Tarinoita on 10, ja ne voi lukea tai kuunnella. Voit kulkea koko reitin tai valita tietyn paikan. Voit päättää, missä järjestyksessä tutustut paikkoihin ja tarinoihin.
Reitin kartalla tarinat ovat lähellä alkuperäisiä tapahtumapaikkoja. Tarinat kertovat esimerkiksi Kuusrockin rock-festivaaleista, musiikkivideoiden tapahtumasta, Rauhalan talosta ja Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKun diskosta.
Voit tutustua myös eri ravintoloiden ja Madetojan musiikkilukion historiaan. Tarinat kertovat myös metallimusiikista Oulussa ja siitä, mitä tarkoittaa paska kaupunni eli paska kaupunki.
Tarinat on kirjoittanut Esa Nissi. Hän on tuttu Radiopuhelimet-yhtyeestä. Esa Nissi kertoo, että kirjoittaminen oli hyvin kiinnostavaa ja samalla vaikeaa.
”Kevyen musiikin historia Oulussa on hyvin monipuolinen. En voinut ottaa mukaan kaikkia tarinoita”, hän sanoo.
Tekstit: Esa Nissi
Kertoja ääni: Esa Nissi
Sisällöntuotanto: Filmbutik Oulu
Kuvat: Kalevan arkisto ja Oulun juhlaviikot
Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö
Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto
© Oulun kulttuurisäätiö