Madetojan musiikkilukio

Oulu2026

Madetojan musiikkilukio.mp3

Maustetytöt - Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään

Maustetytöt - Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään

Madetojan musiikkilukion tausta on 1960-luvulla. Suomessa huomattiin silloin, että musiikin opettamista täytyy parantaa.

Helsingin kouluihin oli tullut musiikkiluokkia vuonna 1961. Oulun kouluissa musiikkiluokkia haluttiin kokeilla vuonna 1967. Kaupungin toimikunta teki suunnitelman opetuksesta musiikkiluokalla.

Musiikkiluokista tuli suosittuja. Musiikkiluokille pyrki kesällä 1967 yli 100 oppilasta. Heistä puolet valittiin luokalle musiikkitestien kautta. Musiikkiluokka aloitti Teuvo Pakkalan ja Nuottasaaren kouluissa.

Suomen ensimmäinen musiikkioppikoulu aloitti Oulussa vuonna 1968. Ensin musiikkioppikoulu oli Heinätorin kansakoulussa. Oppilaita tuli joka vuosi enemmän, ja vuonna 1971 koulu muutti Hintan kansakouluun.

Musiikkioppikoululla oli paljon rahahuolia. Valtio ei antanut sille rahaa. Jotkut poliitikot ajattelivat, että musiikkioppikoulua ei tarvita.

Vuonna 1973 Oulun musiikkioppikoulun kuoro voitti lapsikuorojen kilpailun Helsingissä. Seuraavana vuonna se voitti pohjoismaisen lapsikuorojen kilpailun Turussa. Samaan aikaan koululaitosta muutettiin Oulussa ja koko Suomessa. Ouluun perustettiin Madetojan lukio, joka painottui musiikkiin. Lukion alku oli vaikea, sillä kaupunki harkitsi koko ajan lukion lopettamista. Vuonna 1975 lukion kuoro voitti englantilaisen BBC:n laulukilpailun koulukuorojen sarjassa. Oulun viranomaiset alkoivat ajatella musiikkilukiosta uudella tavalla. Lukio muutti Pohjankartanon monitoimitaloon vuonna 1976.

Vielä 1970-luvun alussa monet olivat sitä mieltä, että klassinen musiikki on tärkeämpää kuin jazz, rock ja iskelmämusiikki. 1970-luvun lopussa asenteet muuttuivat, ja musiikin lajeja alettiin pitää yhtä tärkeinä. Madetojan musiikkilukiosta tuli oppilaitos, jolla oli erityinen koulutustehtävä.

Nykyisin Madetojan musiikkilukiossa opiskellaan musiikkia monella tavalla. Näin saadaan hyvä tausta musiikin osaamiselle.

Lukiossa opiskelijat tutustuvat musiikkiin laajasti, eivät vain musiikin lajien kautta. Lukion oma yhtye Big Band on hyvä esimerkki monipuolisesta musiikin osaamisesta. Yhtye aloitti jo 1990-luvulla. Nykyisin sen nimi on Oulu Youth Jazz Orchestra.

Madetojan musiikkilukiossa kaikki opiskelijat rakastavat musiikkia. Kouluun tulee opiskelijoita joka puolilta Suomea, ja koulun tunnelma on lämmin: kaikki ovat samaa porukkaa.

Nykyisin lukiossa on noin 350 oppilasta. Yhä useammasta lukion oppilaasta tulee aikuisena musiikin, tanssin tai teatterin ammattilainen. 2000-luvulla Madetojan lukion entisiä oppilaita on nähty Suomen pop-listojen huipulla, tangokuningattarena, maailman oopperalavoilla, Euroviisuissa ja myös uusien musiikin tyylilajien luojina.

Lukion entisiä oppilaita ovat esimerkiksi Ellinoora, Maustetytöt, Saara Aalto, Suvi Teräsniska, Blind Channel, Johanna Iivanainen, Helena Juntunen, Johanna Kurkela, Miki Liukkonen, Merja Larivaara, Johanna Pakonen, Petrus Schroderus ja Niko Kumpuvaara.

Lähteet:

Manninen Turo, Meidän koulu – Kronikka Oulun musiikkioppikoulun ja Madetojan musiikkilukion vaiheista 1968 – 2001 (kronikka on alkuperäisasussaan julkaistu kevään 2001 vuosikertomuksessa)

Oulun kaupunki. 2023. https://www.ouka.fi/madetojan-musiikkilukio

Wikipedia. 2023. https://fi.wikipedia.org/wiki/Madetojan_musiikkilukio

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen, Kalevan arkisto. Musiikkilukiolaisten päivä 14.1.2003. Musiikkilukiolaisten Teemu and the Henkselit-KÖ-kvartettiin kuuluvat Teemu Roivainen (vas.), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto ja Tanja Torvikoski.

Video: Maustetytöt - Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään, https://www.youtube.com/watch?v=WHC3BQoJhbE

Osoite

Madetojan musiikkilukio, Leevi Madetojan katu 1, Oulu, 90140

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä

Pohjoisen soundi -reitti kertoo musiikista Oulussa

Millaista musiikkia Oulussa on kuunneltu ja soitettu viime vuosikymmenien aikana? Sen kertoo tarinareitti Pohjoisen soundi. Reitti esittelee oululaisia paikkoja, jotka ovat tärkeitä kevyen musiikin kannalta. Se kertoo musiikin ilmiöistä, paikoista ja henkilöistä.

Tarinoita on 10, ja ne voi lukea tai kuunnella. Voit kulkea koko reitin tai valita tietyn paikan. Voit päättää, missä järjestyksessä tutustut paikkoihin ja tarinoihin.

Reitin kartalla tarinat ovat lähellä alkuperäisiä tapahtumapaikkoja. Tarinat kertovat esimerkiksi Kuusrockin rock-festivaaleista, musiikkivideoiden tapahtumasta, Rauhalan talosta ja Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKun diskosta.

Voit tutustua myös eri ravintoloiden ja Madetojan musiikkilukion historiaan. Tarinat kertovat myös metallimusiikista Oulussa ja siitä, mitä tarkoittaa paska kaupunni eli paska kaupunki.

Tarinat on kirjoittanut Esa Nissi. Hän on tuttu Radiopuhelimet-yhtyeestä. Esa Nissi kertoo, että kirjoittaminen oli hyvin kiinnostavaa ja samalla vaikeaa.

”Kevyen musiikin historia Oulussa on hyvin monipuolinen. En voinut ottaa mukaan kaikkia tarinoita”, hän sanoo.

Tekstit: Esa Nissi

Kertoja ääni: Esa Nissi

Sisällöntuotanto: Filmbutik Oulu

Kuvat: Kalevan arkisto ja Oulun juhlaviikot

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Kohteet