Valve

Oulu2026

Valve.mp3

Stepa - Oulu Anthem (Official Music Video)

Stepa - Oulu Anthem (Official Music Video)

1970-luvulla nuorisotyö eli työ nuorten hyväksi muuttui paljon.

Aiemmin kunnat olivat tukeneet yleensä vain poliittisia nuorisojärjestöjä. Niille annettiin rahaa.

Vuonna 1972 Suomeen tuli uusi nuorisolaki. Siinä kunnat saivat enemmän rahaa nuorten tukemiseen. Jo aiemmin oli alettu tukea myös niitä nuoria, jotka eivät kuuluneet poliittiseen järjestöön. Nyt alettiin rakentaa nuorisotaloja ja palkata niihin työntekijöitä. Nuorisotalot ovat kohtaamispaikkoja kaikille nuorille.

1980- ja 1990-luvuilla nuorten omat näkemykset otettiin yhä paremmin huomioon nuorisotyössä ja nuorten tapahtumissa. Esimerkiksi musiikin harrastaminen lisääntyi koko ajan. Santaholman nuorisotalon viikonloput oli siksi varattu bändien harjoituksille.

Vuonna 1992 Oulun keskustassa avautui Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKu. NuKu oli tarkoitettu kaikille oululaisille, mutta 2000-luvun alussa nuoriso otti talon omakseen joka viikonloppu.

NuKussa alkoi kuulua musiikin jytke. Disko houkutteli nuoria, ja talo oli täynnä ihmisiä. Hip-hop oli saapunut Ouluun, ja breikkaajat eli break-tanssijat suihkuttivat silikonispraytä pipoihinsa. Suomen tärkeimmät hiphop-muusikot esiintyivät Oulussa. Myös oululainen rap-musiikki alkoi syntyä, ja NuKussa oli vauhdikkaita juhlia.

Vuonna 2008 nuorisotoimi siirtyi Byströmin taloon lähellä NuKua. NuKusta tuli kulttuuritalo Valve.

Valvessakin soi musiikki. Siellä on paljon ammattimuusikoiden konsertteja ja muuta esittävää taidetta.

Oulun nuorisopalvelut on vuokrannut uusille oululaisille soittajille harjoitustiloja jo 1970-luvulta saakka, eikä loppua näy. Oulun kaupungilla on nuorille treenikämppiä ja maksuttomia bänditiloja, joissa on soittimia. Lisäksi Maikkulan nuorisotalolla on musiikkistudio.

Lähteet:

Ryynänen Lassi-Pekka, NUORILLE TILAA JA TOIMINTAA, Oululaisen nuorisotyön kehitys 1947–1997 Pro gradu -tutkielma 2016, Oulun Yliopisto Historiatieteet

Nuoperi, Oulu – Ei ollenkaan paska kaupunki: https://issuu.com/nuoperi/docs/nuorisoohjattuja\_savelia

Huoviala Tinja, Muistatko legendaariset Nukun diskot? Kaleva 14.11.2923.

Kuva: Jarmo Kontiainen, Kalevan arkisto. Valve katutanssishow 30.5.2008

Video: Stepa, Oulu Anthem (Official Music Video), https://www.youtube.com/watch?v=Rov4i2yZMSM

Osoite

Kulttuuritalo Valve, Torikatu 8, Oulu, 90100,

Pohjoisen soundi – populaarimusiikin jäljillä

Pohjoisen soundi -reitti kertoo musiikista Oulussa

Millaista musiikkia Oulussa on kuunneltu ja soitettu viime vuosikymmenien aikana? Sen kertoo tarinareitti Pohjoisen soundi. Reitti esittelee oululaisia paikkoja, jotka ovat tärkeitä kevyen musiikin kannalta. Se kertoo musiikin ilmiöistä, paikoista ja henkilöistä.

Tarinoita on 10, ja ne voi lukea tai kuunnella. Voit kulkea koko reitin tai valita tietyn paikan. Voit päättää, missä järjestyksessä tutustut paikkoihin ja tarinoihin.

Reitin kartalla tarinat ovat lähellä alkuperäisiä tapahtumapaikkoja. Tarinat kertovat esimerkiksi Kuusrockin rock-festivaaleista, musiikkivideoiden tapahtumasta, Rauhalan talosta ja Nuoriso- ja Kulttuurikeskus NuKun diskosta.

Voit tutustua myös eri ravintoloiden ja Madetojan musiikkilukion historiaan. Tarinat kertovat myös metallimusiikista Oulussa ja siitä, mitä tarkoittaa paska kaupunni eli paska kaupunki.

Tarinat on kirjoittanut Esa Nissi. Hän on tuttu Radiopuhelimet-yhtyeestä. Esa Nissi kertoo, että kirjoittaminen oli hyvin kiinnostavaa ja samalla vaikeaa.

”Kevyen musiikin historia Oulussa on hyvin monipuolinen. En voinut ottaa mukaan kaikkia tarinoita”, hän sanoo.

Tekstit: Esa Nissi

Kertoja ääni: Esa Nissi

Sisällöntuotanto: Filmbutik Oulu

Kuvat: Kalevan arkisto ja Oulun juhlaviikot

Reitin toteuttaja: Oulun kulttuurisäätiö

Reitin päärahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto

© Oulun kulttuurisäätiö

Kohteet