Vanhan kirkon ja kellotapulin muistomerkki

Kuusamon kaupunki
Vanha kirkko

Vanha kirkko

Muistomerkki sijaitsee saksalaisten syyskuussa 1944 polttaman vanhan, vuonna 1759 rakennetun kellotapulin paikalla. Sen on suunnitellut ja rakentanut seurakunnan taloudenhoitaja Veikko Salokannel vuonna 1962. Muistomerkissä oleva kilpipaasi on ollut ensin suomalaisten ja sitten saksalaisten sankarihaudoilla. Vanhan kellotapulin alkuperäinen risti on muistomerkissä.

Muistomerkissä on laatta, jossa on vanhan ristikirkon kuva.

Laatan teksti

”1800 rakennettu kirkko, joka tuhoutui sodassa 1944.”

Suomen ja Neuvostoliiton 4.9.1944 solmiman aseleposopimuksen mukaan saksalaisten oli poistettava asevoimansa Suomesta 15.9.1944 mennessä. Kuusamossa oli tuolloin tuhansia saksalaisia sotilaita, jotka heti sopimuksesta kuultuaan alkoivat käyttäytyä uhkaavasti. Ennen evakkoon lähtöään viimeiset kuusamolaiset näkivät, kuinka saksalaiset valelivat talojen seiniä bensiinillä ja vetivät rakennuksiin heiniä. Kaikesta aavisti, että Kuusamo oli joutumassa tulen ruoaksi, myös v. 1804 valmistunut ristikirkko.

Kirkonkylästä jäi tuhoutumatta vain pari taloa ja saunaa. Saksalaiset olivat ennen kirkon sytyttämistä laskeneet alas tapulissa olleet vanhat vuosilta 1698 ja 1721 peräisin olevat kellot ja haudanneet ne hautausmaalle. Kellot löydettiin v. 1959 erään saksalaisen everstin antamien tietojen perusteella. Ne ovat käytössä nykyisessä, v. 1950 valmistuneessa kirkossa.

  • Suunnittelija ja rakentaja: Veikko Salokannel

Osoite

Kitronintie 11

Kuusamon patsaat ja muistomerkit

Kuusamon alueella on kaikkiaan kaksikymmentäneljä muistomerkkiä ja patsasta. Useimmat niistä liittyvät sotahistoriaan, mutta joukossa on myös merkkihenkilöille ja erityisille tapahtumille pystytettyjä patsaita ja muistomerkkejä.

Muistomerkki voi olla somistettu kivi, puinen, metallinen tai kivinen rakennelma tai yksinkertainen merkintä, kuten metallilaatta tai kaiverrus kiven pinnassa.

Kohteet