Kalastusmuseo

Kalajoki

Tervetuloa Kalastusmuseoon!

Tässä Tervatorin laidalla seisovassa komeassa 1800-luvun hirsiaitassa toimii Kalajoen Kalastusmuseo.

Kalastusmuseo on avoinna kesällä 2025:

  • 25.6.–31.7.
  • Ke-Su klo: 15–17
  • Muina aikoina sopimuksesta p. 040 509 8788
  • Vapaaehtoinen maksu.

Kalastusmuseo Plassin markkinapaikan laidalla pitää sisällään monipuolisen kokoelman paikalliseen elinkeinoon liittyvää esineistöä. Kalastusmuseon perusnäyttely esittelee pääasiassa kalajoenseudun kalastusperinnettä, johon kuuluvat olennaisesti joki- ja merikalastus, nahkiaisen ja hylkeenpyynti sekä Maa- ja Ulkokallan käyttö kalastustukikohtana.

Kalastuksen ja hylkeenpyynnin lisäksi museossa voi tutustua yleisimpiin kala-, hylje- ja nahkiaislajeihin, Siiponjokeen, Kallankareihin, Rahjan saaristoon ja maankohoamisilmiöön. Lisäksi näyttely esittelee kalastumuseotoiminnan käynnistäjän, kalastaja Lauri Tanskan lisäksi kaksi kalajokista persoonaa; Piekkon Aukkon ja Kala-Saimin. Museon alakerrassa on nähtävillä kalajokinen hylkivene, nk. felpaatti varusteineen.

Kalastusmuseon perusti 1980-luvulla plassilainen kalastaja Lauri Tanska, joka myös keräsi ja talletti suurimman osan museon esineistöstä, sekä hoiti museota vapaaehtoistyönä lähes kuolemaansa saakka.

Kuvatiedot:

  • Kuva 2: Lauri Tanska museon edustalla.

Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Address

Plassintie 36

Elämykset, konsertit, teatteri ja museot

Nauti kulttuurielämyksistä, konserteista ja elokuvista Virta-salissa.

Tutustu museoihin ja siihen miten Kalajoella on eletty sekä herrasväen jugendhuvilassa, talonpoikaisesti, pienessä mökissä tai kalastaen karuissa olosuhteissa.