Vanha villatehdas

Oulun kaupunki

Satakunnasta Ouluun vuonna 1860 muuttanut värjärimestari David E.L.Lindgren piti vaimonsa kanssa värjäysliikettä ja lankakauppaa. 1877 he perustivat Pikisaareen kankaiden värjäämön ja kehräämön. Vuonna 1896 yritys siirtyi Lindgrenien 20-vuotiaalle pojalle, Otto Lindgrenille, joka suomensi nimensä myöhemmin Karhiksi. Saman vuonna kaupparekisteriin kirjatun liikkeen toimialaan kuuluivat ”Wärjäys ja kemiallinen pesulaitos, Höyrymylly, Mallastehdas ja Lankakauppa”. Toiminta laajeni pian mukavasti, mutta monella taholla aktiivinen Otto Karhi jättäytyi pois perheyrityksen johdosta jo 1903.

Vuonna 1918 yhtiön omistajaksi tuli Walde Hyry, ja nimi muuttui Uleåborgs Yllefabfik Ab:ksi eli Oulun Villatehdas Oy:ksi. Tehtaan alueelle nousi 1925 kangaskutomo ja 1937 kehräämörakennuksen laajennus. Vuonna 1952 rakennettiin iso, arkkitehti Mikko Huhtelan suunnittelema kutomorakennus.

Vuoden 1958 villateollisuuden lama vaikutti Oulussakin mikä johti lopulta tehtaan alasajoon vuonna 1963.

1980-luivulla Villatehtaan alueelle rakennettiin Oulun kotiteollisuuskoulu. Kutomorakennuksessa on nykyisin taiteilijoiden tiloja. Vuonna 1889 rakennetussa värjäämössä toimii Vanha Villatehdas.

Aloita

Pikisaari on täynnä teollista historiaa

1h

Pikisaarella on pitkä, 400-vuotinen teollinen historia. 70-lukua kohti teollisuus alkoi kuitenkin hiipua ja lakkasi lopulta kokonaan. Saari sijaitsee kaupungin keskustan vieressä Oulujoen suistossa ja se on yhdistetty kolmella sillalla kaupungin keskustaan ja läheisiin saariin. 1600-luvulla saarella sijaitsi pikipolttimo, jonka mukaan saari on saanut nimensäkin.

Nykyisin Pikisaaren alue on suojeltu ja se tunnetaan erityisesti käsityöläis- ja taiteilijakaupunginosana. Alueella sijaitsee muunmuassa Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikkö, Oulun arkkitehtikilta sekä vanhan Villatehtaan tiloissa taiteilijoiden ateljeetiloja sekä taidegalleriatoimintaa.

Kohteet