Voimistelua

Oulun taidemuseo

Hintan koulu, Valjastie 19

Raimo Metsänheimo (1925–2024)

Voimistelua, 2003

pronssi, jalusta Oulaisten Piipsjärven graniittia

veistoksen korkeus 135 cm, jalustan korkeus 100 cm

ulkoteos

Veistoksen ”vetreä venyttelijä” esittää Kööpenhaminan eläintarhan edesmennyttä naarassimpanssi Fifiä, joka on tehty normaalia suuremmaksi mittakaavassa 2:1. Metsänheimo kuvasi mielellään eläimiä; erityisesti rumiksi mielletyt eläimet, kuten pahkasika ja täplähyeena, olivat kiinnostivat häntä lapsesta lähtien. Rupikonna kuului samoin suosikkilistalle: ”Sehän on kaikkein persoonallisin sammakkoeläin juuri rupiensa takia”.

Teos on toteutettu prosenttitaideperusteisena taidehankintana Hintan koulun peruskorjauksen yhteydessä.

Oululainen kuvanveistäjä, taidegraafikko ja piirtäjä Raimo Metsänheimo toteutti kotikaupunkiinsa kuusi julkista ulkoveistosta, joista yksi sijaitsee Oulunsalossa. Metsänheimolle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1992. Kesällä 2007 hän sai ensimmäisenä oululaisena taiteilijaprofessorin arvonimen.

Tehtäväideoita

  • Raimo Metsänheimon veistoksista inspiroituneena suunnittele ja muotoile oma savieläin. Voisiko siitäkin tulla ”vetreä venyttelijä” tai muuten kehoaan ojenteleva veistos?
  • Koulun pihalla olevia veistoksia voi myös piirtää. Mene siis pihalle, valitse näkökulma eli mieti, mistä suunnasta katsot ja tutkit veistosta. Piirrä se kuten sen näet. Piirrosvälineitä vaihtamalla saat kuviisi vaihtelua.
Aloita

Oulusa koulusa - julkinen taide Oulun kouluissa

Taide kuuluu kouluihin

Oulun kaupungin peruskouluissa vietetään lukuvuonna 2024–2025 peruskoulujen 50-vuotisjuhlavuotta teemalla Kaikkien koulu. Oulu siirtyi ensimmäisten kaupunkien joukossa kunnalliseen peruskouluun elokuussa 1974. Syyskuussa 2024 tuli myös kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Oulun kaksi ensimmäistä kansakoulua avattiin (1874).

Oulun taidemuseo osallistuu peruskoulujen juhlavuoteen julkaisemalla digitaalisessa Atla.fi -palvelussa koulujen tilaustaideteoksista päivitetyt esittelyt ja teoskuvat. Kaikki esitellyt teokset kuuluvat Oulun taidemuseon hallinnoimaan Oulun kaupungin kokoelmaan. Koska koulutiloihin on rajoitettu sisäänpääsy ulkopuolisille, teokset ovat pääsääntöisesti vain oman käyttäjäkunnan nähtävillä.

Kohteet