Paulaharjun koulu, Mielikintie 9
Helena Kankaansyrjä (s. 1958)
Maahisia ja menninkäisiä I-II (2 osaa), 2008
mäntypuu, Das-muovailumassa, hiekka, peiteväri, kierrätysmateriaali, rautalanka- ja -verkko
I-osa: 130 x 110 x 80 cm, II-osa: äärimitat 286 x 4558 x 54 cm
sisäteos
Helena Kankaansyrjän teoksen lähtökohtana on ollut Samuli Paulaharjun (1875–1944) novellikokoelma Tunturien yöpuolta, jossa kirjailija kuvaa hauskasti ja rehevästi Lapin elämää ja taruja. Tilaustyön toivottiinkin liittyvän oululaisen kansanperinteen kerääjän, kirjailijan ja opettajan Samuli Paulaharjun elämään tai tuotantoon.
Nykyajan lastentarinoissa menninkäiset esitetään yleensä herttaisina, ujoina ja mukavina olentoina. Menninkäiset voivat asua hiisien ja metsänväen tapaan usein metsässä kaukana ihmisistä. Ne saattavat pälyillä ihmisiä kauempaa tai istuskella ryhmänä kivellä ihmisiä tuijottaen. Maahinen puolestaan kuuluu maanväkeen. Näistä pienistä ja ihmisenmuotoisista olennoista on olemassa lukuisia suomalaisia kansantarinoita. Maahiset asuvat maan alla omassa maailmassaan.
Teos on toteutettu prosenttitaideperusteisena taidehankintana Paulaharjun koulun peruskorjauksen yhteydessä.
Oululaissyntyinen kuvataiteilija Helena Kankaansyrjä tekee veistoksia, tilataidetta ja maalauksia. Hän on myös toteuttanut lavastuksia ja toiminut opetustehtävissä.
Tehtäväideoita
Taide kuuluu kouluihin
Oulun kaupungin peruskouluissa vietetään lukuvuonna 2024–2025 peruskoulujen 50-vuotisjuhlavuotta teemalla Kaikkien koulu. Oulu siirtyi ensimmäisten kaupunkien joukossa kunnalliseen peruskouluun elokuussa 1974. Syyskuussa 2024 tuli myös kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Oulun kaksi ensimmäistä kansakoulua avattiin (1874).
Oulun taidemuseo osallistuu peruskoulujen juhlavuoteen julkaisemalla digitaalisessa Atla.fi -palvelussa koulujen tilaustaideteoksista päivitetyt esittelyt ja teoskuvat. Kaikki esitellyt teokset kuuluvat Oulun taidemuseon hallinnoimaan Oulun kaupungin kokoelmaan. Koska koulutiloihin on rajoitettu sisäänpääsy ulkopuolisille, teokset ovat pääsääntöisesti vain oman käyttäjäkunnan nähtävillä.