Taivaanlaki-aurinkokello

Oulun taidemuseo

Kaakkurin yhtenäisperuskoulu, Pesätie 15

Lauri Anttila (1938–2022)

Taivaanlaki-aurinkokello (2 osaa), 2004

teräs, lasi

lasialusta 190 x 465 x 213 cm, peilikotelo 38 x 38 x 20 cm

ulkoteos

Koulun sisäpihalta on aurinkokello, josta voi auringon paistaessa katsoa, missä kohdassa maapalloa aurinko juuri sillä hetkellä on zeniitissä eli lakipisteessä suoraan katsojan yläpuolella. Taiteilijan veli matemaatikko Reino Anttila on laskenut vuoden jokaiselle päivälle ja tunnille auringon todellisen sijainnin maapallolla. Samoin hän on laskenut, missä kulmassa aurinko paistaa Kaakkurin yhtenäisperuskoulun pihalta nähtynä. Lasille hiekkapuhallettu kartta on toteutettu näiden laskelmien pohjalta.

Kääntöpiirien välisellä alueella Afrikassa ja Arabian niemimaalla talvehtii osa Suomen linnuista. Taiteilija on halunnut teoksellaan kertoa Afrikan maanosan tärkeydestä.

Teos on toteutettu prosenttitaideperusteisena taidehankintana Kaakkurin yhtenäiskoulun rakentamisen yhteydessä.

Oululaissyntyinen Lauri Anttila oli kuvanveistäjä, maa- ja käsitetaiteilija, joka työskenteli tieteen ja taiteen rajapinnassa. Anttila teki myös merkittävän uran taideopetuksen parissa Kuvataideakatemiassa.

Tehtäväideoita

Oletko sinä koskaan nähnyt aurinkokelloa? Missä?

Mistä luonnonmateriaaleista aurinkokellon voisi rakentaa?

Aloita

Oulusa koulusa - julkinen taide Oulun kouluissa

Taide kuuluu kouluihin

Oulun kaupungin peruskouluissa vietetään lukuvuonna 2024–2025 peruskoulujen 50-vuotisjuhlavuotta teemalla Kaikkien koulu. Oulu siirtyi ensimmäisten kaupunkien joukossa kunnalliseen peruskouluun elokuussa 1974. Syyskuussa 2024 tuli myös kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Oulun kaksi ensimmäistä kansakoulua avattiin (1874).

Oulun taidemuseo osallistuu peruskoulujen juhlavuoteen julkaisemalla digitaalisessa Atla.fi -palvelussa koulujen tilaustaideteoksista päivitetyt esittelyt ja teoskuvat. Kaikki esitellyt teokset kuuluvat Oulun taidemuseon hallinnoimaan Oulun kaupungin kokoelmaan. Koska koulutiloihin on rajoitettu sisäänpääsy ulkopuolisille, teokset ovat pääsääntöisesti vain oman käyttäjäkunnan nähtävillä.

Kohteet