Perämerellä noin 18 kilometrin päässä mantereesta sijaitsevalla Maakallan luodolla on ollut oma kalastajien kirkko vuodesta 1680 lähtien. Nykyisen puukirkon on suunnitellut ja rakentanut vuonna 1780 kalajokinen kirkonrakentaja Simo Jylkkä (Silvén).
Kirkko on kahdeksankulmainen, hirsiseinäinen ja sisältä maalaamaton. Ulkoseinät on maalattu punamullalla. Kivijalka on koottu luodon kivistä. Kirkon vieressä on yksinkertainen kellotapuli, sekä pieni pappila. Kirkossa tehtiin peruskorjaus vuonna 1952.
Kalajoen seurakunnan kirkot ovat kaikki kauniita, arkkitehtuuriltaan merkittäviä vanhoja kirkkoja.
Nykyisten kirkkojen lisäksi tässä esittelyssä ovat mukana Kalajoen (vanhan emäseurakunnan) neljän ensimmäisen kirkon muistomerkit.
Lisätietoja kirkoista ja seurakunnan toiminnasta tästä linkistä.
Kalajoen seurakunnan historiaa:
Kalajoen varressa on ollut kristillistä asutusta jo 1200-luvulla. Ensimmäiset maininnat Kalajoen seurakunnasta löytyvät asiakirjoista jo vuodelta 1525, missä kerrotaan, että Kalajoen Tyngän kylälle oli rakennettu kappelikirkko.
Seurakunta käsitti tuolloin koko Kalajokilaakson aina Haapajärveä ja Reisjärveä myöten. Laaja emäseurakunta jakaantui vasta 1800-luvulla osiin, kun kappeliseurakunnat itsenäistyivät yksi toisensa jälkeen.
Emäseurakunnan kirkko ei ollut kovin pitkään Tyngällä, ja seuraava rakennettiin lähemmäksi jokisuuta Pitkäsenkylälle (ks. reittikohde Kalajoen II kirkon muistomerkki).