Vanha hautausmaa

Kalajoki

Raution kirkon ympärillä on vanha hautausmaa. Vanhalla hautausmaalla on sankarihaudat. Kirkkomaalla ovat myös Vapaussodan muistopatsas, joka on paljastettu vuonna 1922, ja Talvi- ja jatkosodan paasi joka on paljastettu vuonna 1958. Kirkon pääovien lähellä on Muualle haudattujen muistomerkki. Lähempänä uutta hautausmaata on Siirtolaisuudessa kuolleiden muistomerkki.

Ennen kuin Raution kirkko rakennettiin vuonna 1800 ja Rautioon saatiin oma hautausmaa, rautiolaiset vainajat haudattiin kolmeen eri hautausmaahan muualle: Ylipään vainajat haudattiin Sievin Vanhalle kirkolle, Raution keskustan vainajat Alavieskaan, ja Typpön ja Kärkisen vainajat Kalajoelle. Raution kunta oli rakentanut vuonna 1752 neljä hautarakennusta, joiden lattioiden alle vainajat haudattiin ja peitettiin mullalla. Keväisin ruumiit siirrettiin hautausmaahan.

Start

Raution kirkkopolku

Tutustu kävellen yli 200-vuotta vanhan Raution kirkon kulttuuriympäristöön. Kirkkomaa ja kirkon ympäristön kohteet kertovat omaa tarinaansa kylän historiasta. Luonnonkauniilla paikalla Raution kylän keskellä kulkeva polku on helppokulkuinen. Lyhimmillään polku on n. 300 metriä ja kuljet sen nopeasti, mutta halutessasi voit tutustua kohteisiin pidempään ja nauttia rauhallisesta miljööstä.

Tiedot kirkkopolun eri kohteista on koonnut Raution kyläyhdistys ja Raution kotiseutuyhdistys. Lähteinä mm. Aarre Aunola: Rautio. Raution kyläyhdistys. 1999; Suur-Kalajoen historia II.

Valokuvat: Reitin pääkuva: Kalajoen seurakunta. Kohteiden kuvat: Merja Nevalainen.

Places in this collection