Vaivaisukko

Kalajoki

Kellotapulin seinällä on portaiden luona puinen hattupäinen ukko. Vaivaisukko on kirkon tai kellotapulin seinään kiinnitetty maalattu puupatsas, jonka rinnassa tai sylissä olevaan aukkoon voi laittaa rahaa.

Raution alkuperäinen vanha vaivaisukko oli peruskorjattu 1960-luvulla, mutta se varastettiin vuonna 2012. Lopulta se löydettiin pahoin vaurioituneena metsäautotien varrelta Kannuksesta. Nykyisen vaivaisukon on tehnyt vanhan mukaan Tuomo Hautamäki vuonna 2013.

Vaivaisukkoja on Suomen ja Ruotsin luterilaisten kirkkorakennusten yhteydessä, ja Suomessa niitä on eniten juuri Pohjanmaalla. Pohjanmaalla rakennettiin ennen paljon puulaivoja, ja ilmeisesti laivojen keulakuvien tekijät ovat tehneet ensimmäiset vaivaisukot. Ensimmäiset vaivaisukot tehtiin Suomessa 1600-luvulla.

Vaivaisukkojen keräämät rahat on yleensä käytetty kirkon diakoniatyöhön eli seurakuntien järjestämään sosiaaliseen palvelu- ja avustustyöhön.

Start

Raution kirkkopolku

Tutustu kävellen yli 200-vuotta vanhan Raution kirkon kulttuuriympäristöön. Kirkkomaa ja kirkon ympäristön kohteet kertovat omaa tarinaansa kylän historiasta. Luonnonkauniilla paikalla Raution kylän keskellä kulkeva polku on helppokulkuinen. Lyhimmillään polku on n. 300 metriä ja kuljet sen nopeasti, mutta halutessasi voit tutustua kohteisiin pidempään ja nauttia rauhallisesta miljööstä.

Tiedot kirkkopolun eri kohteista on koonnut Raution kyläyhdistys ja Raution kotiseutuyhdistys. Lähteinä mm. Aarre Aunola: Rautio. Raution kyläyhdistys. 1999; Suur-Kalajoen historia II.

Valokuvat: Reitin pääkuva: Kalajoen seurakunta. Kohteiden kuvat: Merja Nevalainen.

Places in this collection