Raution kirkko

Kalajoki

Raution kaunis puinen kirkko on ristikirkko, eli sen pohjapiirros on ristin muotoinen. Kirkko on yli 200 vuotta vanha.

Kirkon rakentamista johti kuuluisa kalajokinen kirkonrakentaja Simon Matinpoika Jylkkä (Silven) ja se valmistui vuonna 1800. Raution kirkon rakentaminen oli hänen viimeisiä töitään ennen hukkumista Kalajokeen.

Myöhemmin kirkon sisätiloja ja kattoa korotettiin lähes metrillä, ja tehtiin torni joka kohosi 23 metriin. Korotukset tehtiin vuosina 1881 - 1884.

Kirkon alttaritaulu on nimeltään "Hyvä paimen". Sen on maalannut Aina Håkansson vuonna 1939. Rautiolainen koristeveistäjä Eino Takkunen tekstasi alttaritaulun alle vanhoin kirjaimin "Minä olen se hyvä paimen. Hyvä paimen antaa henkensä lampaiden edestä." Nykyisen saarnastuolin on tehnyt paikallinen puuseppä Reijo Niemelä.

Kirkon urkulehteri eli urkuparvi rakennettiin vuonna 1938. Silloin kirkkoon saatiin jalkioharmoni, eli soitin jossa on jaloilla poljettavat äänipalkeet. 30 vuotta myöhemmin Kemiön seurakunta lahjoitti Rautioon vanhat urut. Nykyiset urut ovat vuodelta 1975. Ne rakensi Hans Heinrich alun perin 8-äänikertaisena. Peruskorjauksessa vuonna 2008 äänikertoja lisättiin 13-ääniseksi.

Rautio oli saarnahuonekunta vuodesta 1804, ja itsenäinen kirkkoherrakunta vuodesta 1921 vuoteen 1973. Nykyään Raution kappeliseurakunta on osa Kalajoen seurakuntaa.

Start

Raution kirkkopolku

Tutustu kävellen yli 200-vuotta vanhan Raution kirkon kulttuuriympäristöön. Kirkkomaa ja kirkon ympäristön kohteet kertovat omaa tarinaansa kylän historiasta. Luonnonkauniilla paikalla Raution kylän keskellä kulkeva polku on helppokulkuinen. Lyhimmillään polku on n. 300 metriä ja kuljet sen nopeasti, mutta halutessasi voit tutustua kohteisiin pidempään ja nauttia rauhallisesta miljööstä.

Tiedot kirkkopolun eri kohteista on koonnut Raution kyläyhdistys ja Raution kotiseutuyhdistys. Lähteinä mm. Aarre Aunola: Rautio. Raution kyläyhdistys. 1999; Suur-Kalajoen historia II.

Valokuvat: Reitin pääkuva: Kalajoen seurakunta. Kohteiden kuvat: Merja Nevalainen.

Places in this collection