Kotiseutumuseon erikoisalana on sepäntyöt. Erikoisala on hyvin valittu, sillä Rautio -nimikin viittaa raudan käsittelyyn.
Kotiseutumuseolla on seppä-Tommen eli Tuomas Rönnin paja ja lähes täydellinen maasepän välineistö. Seppä-Tomme (1850 – 1937) tunnettiin värikkäänä persoonana ja ammattitaitoisena seppänä.
Kotiseutumuseon päärakennus on entinen lukkarin puustelli. Museo on sisustettu perinteiseksi rautiolaiseksi talonpoikaistaloksi. Pihalle on siirretty kaksi aittaa 1700-luvun lopulta sekä sepänpaja.
Rautiolaisen koristeveistäjä Eino Takkusen lahjoittama upea ja harvinainen kokoelma, 160 erityyppistä rukinlapaa sekä työkalujen ja talousesineiden pienoismalleja on esillä Raution Raatihuoneella.
Raution kotiseutumuseon ylläpidosta ja toiminnasta vastaa Raution kotiseutuyhdistys.
Kuvat Kalajoen kaupunki.
Adress
Rautiontie 1683, 85160 Rautio
Joki virtaa halki peltomaiseman, muutama mäki ja harjanne siellä täällä. Kaikki näyttää tavanomaiselta, vai onko jotain piilossa? Pinnan alta löytyykin merkkejä tuhansien vuosien takaa: asutuksien tulosta ja myöhemmin asukkaiden arjesta ja sodan raskaasta taakasta.
Reitti kulkee pitkin Raution vanhoja kylänraitteja ja kyläteitä, joiden varrella edelleen maisemat, miljööt ja rakennukset henkivät historiaa.
Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kohteesta olevat kaikki kuvat. Aloituksen vanhat kuvat: Osmo Tokola.
Reitin voi kulkea pyöräillen. Joihinkin kohteisiin on vielä lyhyt kävely polkua tai metsässä. Reitin pituus on noin 17 km.
(Tämän reitin sisällöntuotanto on osittain kesken. Tulossa myöhemmin reitti myös kirkolta Alapäähän päin.)
Raution kulttuurireitin on koonnut Raution kyläyhdistys.