Sillanpää

Kalajoki

Sillanpään alueesta muodostui 1900-luvun alussa Kalajoen sosiaalinen ja kaupallinen keskus, ja myös elinkeinoelämän keskus.

Nuorisosseura

Kalajoen nuorisoseura perustettiin vuonna 1894. Seura osti värjäri Forsbergin rakentaman Sillanpään talon toimitiloiksi vuonna 1903 ja se uusittiin pian Nestori Hailan piirustusten mukaan. Uusi kaunis talo sai sähkövalon ja pianon.

Nuorisoseuralla oli kirjasto ja lukutupa ja siellä toimi myös puhuja- ja keskusteluseura, näytelmäseura ja voimistelu- ja urheiluseura.

Nuorisoseuran talossa pidettiin myös kuntakokouksia vuosina 1904-1915.

Talossa aloitti kahvila ja kotileipomo 1920-luvulla, ja myöhemmin siellä näytettiin jopa elokuvia.

Vieressä toimiva SOK perusti 1930-luvulla nuorisoseurantalolle uuden kahvilan ja leipomon. Tuo kahvila toimi talossa 1960-luvulle saakka.

Nuorisoseuralla toimi viimeisinä aikoina myös linja-autoasema.

Talo purettiin osuuspankin uuden toimitalon alta 1980.

Osuuskauppa

Osuuskauppa aloitti toimintansa Kalajoen Kauppa Osakeyhtiöltä ostetussa kiinteistössä 1917. Kiinteistöä laajennettiin ja korotettiin klassismin henkeen 1930-luvulla, rakennus sai isot näyteikkunat ja markiisit.

Vanhan liiketilan viereen rakennettiin 1940 edelleen pystyssä oleva moderni, valkoiseksi rapattu, funktionalistinen liikerakennus ravintoloineen, ns. funkistalo.

Sillanpään lähiympäristössä toimivat aikanaan lisäksi Säästöpankki, Kansallis Osake Pankki, apteekki sekä Kalajoen ensimmäinen kansakoulu.

Kuva Nuorisoseura ja Osuuskauppa: Kalajoen kotiseutuyhdistys. Ilmakuva Vanhasilta ja Sillanpää: Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Start

Vanhaa kylänraittia ja Kalajoen kyläkeskustan historiaa

Tee aikamatka menneeseen, kävellen tai pyöräillen!

Kalajoen keskustan "siltojen lenkin" kiertävä kulttuurireitti kertoo kiinnostavia asioita pitäjän historiasta.

(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)

Pohjankylän ja Etelänkylän rakennuksien ja vanhojen valokuvien kautta avautuu eläviä näkymiä entisiin aikoihin. Myös paikkakunnalla asuneista suvuista, ihmisistä ja elinkeinohistoriasta kerrotaan reitillä.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Kalajoen Pohjankylä eli nykyinen keskusta-alue on aiemmin ollut voimakasta maatalousaluetta. Vasta 1920-luvulla Kalajoen kaupallinen keskus alkoi vähitellen siirtyä Plassilta Pohjankylälle Sillanpäähän.

Myös pääväylän siirtyminen Saarisillan kautta kulkevalta Kalajoentieltä (Vanhalta Rantatieltä) valtatie 8:lle ja uudelle Isosillalle, vaikutti katukuvan muuttumiseen.

1970-luvulla ydinkeskustan painopiste siirtyi valtatie 8:n tuntumaan entisen linja-autoaseman ja punatiilise nliikerakennuksen valmistuttua nykyisen Merta-Kirjasto -liikekeskuksen alueelle. Vähitellen nykyiset kauppakeskittymät nousivat ympärille. Kuvalankulmaankin rakentuivat uudet liiketalot.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Places in this collection