Kotiseutumuseo Siltasaari

Kalajoki

Kalajoen kotiseutumuseo Siltasaari

Avoinna 26.6. - 30.7. joka päivä klo 12 - 14. Vapaaehtoinen maksu. Kalajoen kotiseutupäivät kotiseutumuseo Siltasaaressa heinäkuussa pvm.

Kalajoen kotiseutumuseo esittelee niin entisajan elämänkulkua kuin kalajokisia merkkihenkilöitä. Museon pihalle on siirretty myös luhtiaitta 1700-luvun lopulta sekä tuulimylly.

Talo ja piha ennen:

Nykyisen kotiseutumuseon paikalle perustettiin Kalajoen ensimmäinen osuusmeijeri hevoskiertoineen vuonna 1914. Rakennusmestarina toimi Anton Lankila.

Siltasaaressa on ollut myös majatalotoimintaa. Sota-aikana talossa toimi Lotta Svärd järjestön Lotta-kahvila.

Museo toimii entisessä Törnvallin talossa, joka siirrettiin Siltasaareen nykyisen kaupungintalon pihalta 1964. 1800-luvulla rakennettu pohjalaistalo kuuluu Kalajoen vanhimpiin.

Tämä 1800-luvulla rakennettu pohjalaistalo tunnetaan Kalajoen herännäiskäräjien ensimmäisenä istuntopaikkana 1838.

Kunnan omistukseen siirtynyt talo ehti 1930-luvulta lähtien toimia vanhalla paikallaan monissa eri tehtävissä, mm. äitiys-ja lastenneuvolana ja pääkirjastona ennen siirtoa Siltasaareen.

Nykyisin talossa ja kotiseutumuseossa voi tutustua kalajokiseen vanhaan talonpoikaisesineistöön ja tekstiileihin, jotka on sijoitettu tupaan, kolmeen kamariin ja ullakolle.

Kalajoen kotiseutumuseon toiminnasta ja ylläpidosta vastaa Kalajoen kotiseutuyhdistys.

Kuvat:

Mustavalkokuva: Kalajoen kotiseutuyhdistys. Törnvallin talo alkuperäisellä paikalla. Värikuva joelta: Sari Alajoki. Värikuvat pihasta: Merja Nevalainen.

Start

Vanhaa kylänraittia ja Kalajoen kyläkeskustan historiaa

Tee aikamatka menneeseen, kävellen tai pyöräillen!

Kalajoen keskustan "siltojen lenkin" kiertävä kulttuurireitti kertoo kiinnostavia asioita pitäjän historiasta.

(Napauta aina kohteen kuva auki, niin pääset selaamaan ja katsomaan kaikki kohteen kuvat!)

Pohjankylän ja Etelänkylän rakennuksien ja vanhojen valokuvien kautta avautuu eläviä näkymiä entisiin aikoihin. Myös paikkakunnalla asuneista suvuista, ihmisistä ja elinkeinohistoriasta kerrotaan reitillä.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Kalajoen Pohjankylä eli nykyinen keskusta-alue on aiemmin ollut voimakasta maatalousaluetta. Vasta 1920-luvulla Kalajoen kaupallinen keskus alkoi vähitellen siirtyä Plassilta Pohjankylälle Sillanpäähän.

Myös pääväylän siirtyminen Saarisillan kautta kulkevalta Kalajoentieltä (Vanhalta Rantatieltä) valtatie 8:lle ja uudelle Isosillalle, vaikutti katukuvan muuttumiseen.

1970-luvulla ydinkeskustan painopiste siirtyi valtatie 8:n tuntumaan entisen linja-autoaseman ja punatiilise nliikerakennuksen valmistuttua nykyisen Merta-Kirjasto -liikekeskuksen alueelle. Vähitellen nykyiset kauppakeskittymät nousivat ympärille. Kuvalankulmaankin rakentuivat uudet liiketalot.

Kalajoen Pohjankylän raitti oli noin 2010 saakka statukseltaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö komeine vanhoine rakennuksineen.

Places in this collection