Kaunis Jokelan pappila kuvasti Pohjanmaan rannikkopitäjän vaurautta. Sillä on nykyisinkin huomattava asema jokimaisemassa.
Kalajoen kirkkoherranpappilan 1802 valmistunut mansardikattoinen päärakennus on yksi harvoja kustavilaisia pappilarakennuksia maassamme.
Pappila sijaitsee 1600-luvulta periytyvällä paikallaan Kalajoen törmällä, Plassin markkinapaikalle johtavan maantien alkupäässä.
Rakennuksessa on paanukatto ja julkisivulla 1800-luvun lopussa rakennettu lasikuisti. Pohjakaava noudattaa karoliinista, kamaripareilla laajennettua keskeissalityyppiä.
Pappilassa syttyi tulipalo pääsiäisenä 2011 ja se jouduttiin sisätiloiltaan perusteellisesti uudisrakentamaan. Tässä yhteydessä löytyi mm. salin kauniit kattomaalaukset. Yläkerran toimistotiloissa on seinissä näkyvissa tykinkuulan jälkiä.
Pihapiirissä päärakennuksen molemmin puolin sijaitsevat talousrakennukset: renki- ja leivintupa.
Renkituvassa on Kalajoella apupappina toimineen herännäisjohtaja Nils Gustav Malmbergin muistoksi nimetty Malmbergin kamari.
Renkituvassa on toiminut aiemmin myös mm. Mannerheimin lastensuojeluliiton äitiys- ja lastenneuvola.
Pappilassa toimii nykyisin kirkkoherranvirasto.
Pappilan vieressä Pappilanpuistossa on Ilmari Virkkalan suunnittelema Kalajoen kolmannen kirkon muistomerkki, johon on kuvattu Kalajoen kirkkoherra (1592-1610) Ljungo Tuomaanpoika, valtiopäivämies ja maanlain suomentaja.
(Reitin sisällöntuotanto kesken.)
Tutustu Plassin, Kalajoen wanhan kaupungin historiaan ja kulttuurikohteisiin. Kulttuurireitti kulkee Jokelan Pappilasta Plassin kyläraittia pitkin, markkinapaikan ja kalastusmuseon kautta päättyen Havulan kotimuseoon.
Opastettuja kävelykierroksia Plassilla ja Havulan museoon, sekä kiertoajeluja Plassin alueelle tarjoaa Kalajoen Matkailuoppaat ry. Tiedustelut ja varaukset (myös Havula) puh. 050 536 5519.