Slottsholmen

Oulu2026

Lyssna på Tjärhistoriernas led-Slottsholmen

Titta upp mot tornet, och spetsa öronen. Historierna lär berätta att det händer övernaturliga ting där uppe: man kan höra en kvinna skrika och skohälarna klappra, eller se en glimt av den förtvivlade studentens skepnad.

Observatoriet, som i dessa dagar är känt som ett café, är byggt på de kvarstående ruinerna av gamla Uleåborgs slott, ovanpå kanslibyggnadens källare. På 1800-talet förvarades krut här i källaren och senare fungerade den som kallförvar för lax fångad i Ule älv. Under de allra dystraste tiderna fanns här en fuktig och mörk fängelsehåla, där Matti Montonen låg på 1600-talet, anklagad för häxkraft och dömd till att brännas på bålen.

På Slottsholmen fanns förr i tiden handelsmännens magasin och i ändan mot Fårholmen fanns Slottsholmens badinrättning. I början av 1900-talet var bastuanläggningen känd under namnet Paati och enligt reklamerna fanns där tre omklädningshytter för kvinnor och fem för män. I Paati, som också kallades för “herrarnas bastu”, kunde man njuta av traditionellt bastubadande sittandes på laven, samt också av bad i badkar eller i ångskåp.

Ursprungligen byggdes det söta, pastellrosa Observatoriet på 1800-talet som observatorietorn för Navigationsskolan i Uleåborg. Den egentliga Navigationsskolan var belägen på samma plats där gymnastiksalen för Uleåborgs Lyceum senare skulle resa sig. Navigationsskolan i Uleåborg erbjöd studier som ledde till examen som sjökapten och styrman. Behovet var faktiskt stort, eftersom Uleåborg på 1800-talet hade storfurstendömets, alltså Rysslands, största handelsflotta.

Vad allt kunde man då lära sig i Navigationsskolan och på Observatoriet? Navigering, astronomi, handelskorrespondens, skeppsbygge och segelteckning, ångmaskinslära, främmande språk och t.o.m. läkarefärdigheter, ifall man t.ex. ute på öppna havet skulle behöva amputera en lem. Och naturligtvis geografi, så att man kunde föreställa sig vart alla segelfartyg från Uleåborg reste. Bland skolans elever fanns bland annat den som sjömansdiktare kända Jaakko Haataja, som bott i Kakaravaara, och kaptenen för den på Toppilansaari byggda fregatten Toivo, tjärborgare J.W. Snellmans son Henrik Wilhelm Snellman.

När skolan var slut och man hade de nödvändiga dokumenten i näven, fick man vänta att en vit flagga skulle resas upp på Sjömanshusets tak. Det var ett tecken som innebar att något av de uleåborgska skeppsredarnas fartyg anlitade besättning. Och snart skulle åter igen ett med tjära, beck och rejäl äventyrslust lastat fartyg sätta segel.

Källor:

”Saunalaitos vuokrattavana”. Kaiku 15.4.1927 [Bastuanläggning till hyra.]

Kaukiainen, Yrjö: Laiva Toivo, Oulu. SKS Kirjat. [Fregatten Toivo]

Korhonen, Markus H. 2001: Tervakaupungin tarinoita II osa. Radioasema Q. [Historier från tjärstaden II delen.]

Panu: ”Linnansaaren saunan alku ja loppu”. Oulun Sanomat 19.12.2001 [Början och slutet på Slottsholmens bastu.]

Pihlajaniemi, Janne & al. 2018: Tähtitornin kahvila. Rakennushistoriaselvitys. Oulun kaupunki. [Observatoriets café. Byggnadshistorisk utredning. Uleåborgs stad.]

Viinikkala, Saana 2017: ”Tähtitornin kahvilassa tapahtuu outoja”. Oamkin journalistiopiskelijoiden julkaisu Vinkka. [Det sker något underligt i Observatoriets café. Uleåborgs yrkeshögskola OAMK:s journaliststuderandes publikation Vinkka.]

Foto: Museiverket. A summery view from Oulu's Linnansaari in 1935.

Adress

Oulun Linna/ Tähtitornin kahvila - opaskyltti. Linnasaari 1, 90100, Oulu

Starta

Tjärhistoriernas led

Välkommen till tjärhandels guldålder!

Uleåborgs tjärhistorier

Den kulturhistoriska Tjärhistoriernas led tar dig till autentiska händelser i olika delar av Uleåborg genom novellerna skrivna av författaren Katariina Vuori. Berättelserna är baserade på autentiska platser, händelser och personer från tjärhandels guldålder i Uleåborg. Du kan läsa eller lyssna på de fascinerande berättelserna på din telefon.

Katariina Vuori, som har skrivit berättelserna, säger sig älska vattendragen och närheten till havet i Uleåborg och Norra Österbotten – den säregna, avskalade och nästan torftiga kustlinjen som ofta gömmer sig bakom strandbuskaget.

”Det var fascinerande att få skriva tjärdoftande berättelser för att ge uttryck för hur vattenvägarna har påverkat områdets historia, stadens tillväxt och livet för både stora och små människor. Tjärhegemonin var inte bara bling-bling och orientaliska kryddor, utan också smärta, besvikelser och privata tragedier”, säger Vuori om projektet.

Tjärhistoriernas led börjar vid gränsen till stadsdelen Leveri och slutar i Toppila hamn. Berättelserna är emellertid fristående och kan läsas i den ordning man vill.

Berättelser: Katariina Vuori

Översättning till svenska: Tea Stolt de Glanville

Röst: Tea Stolt de Glanville

Ljuddesign: Pasi Alatalo

Foton: Museiverket

Projektet genomförs av Uleåborgs kulturstiftelse r.s.

Huvudfinansiär: Norra Österbottens förbund

© Uleåborgs kulturstiftelse

Ule älvs tjärhistorier

Tjärhistoriernas led fortsätter med tre berättelser längs Ule älv till händelser vid Muhos, Utajärvi och Vaala. Du hittar historierna genom att följa den digitala kartan för Tjärhistoriernas led. Du kan också läsa historierna på den här webbplatsen.

Ule älvs historier har förverkligats av Rokua UNESCO Global Geopark / Humanpolis Oy som en del av projektet Kiehtovat tarinat Rokua Geopark -alueen vetovoimatekijöiksi (Fascinerande historier som dragkraft för Rokua Geopark-området) med medel som beviljats av Norra Österbottens förbund (Pohjois-Pohjanmaan liitto) från Europeiska regionala utvecklingsfonden och den finska staten.

Foton: Museiverket

Berättelserna finns på svenksa, finska, lättläst finska och engelska.

Platser i denna samling