Petran mietteitä entisessä Ainolan museossa

Oulun linnan lisäksi Petra kokee Pohjois-Pohjanmaan museon läheiseksi. Omien sanojensa mukaan, näissä kuvissa Petra rauhoittuu historian äärellä ja hän haluaa, että muistoja vaalitaan ja rakastetaan. Tämä on museon pääasiallinen tehtävä: vaalia ja säilyttää yhteisömme kulttuuriperintöä, jotta nykyiset ja tulevat sukupolvet voivat siitä nauttia. Pitkän yhdeksänkymmenen vuoden toiminnan jälkeen Pohjois-Pohjanmaan museo sulki ovensa Ainolassa vuonna 2023. Uusi museo tulee Myllytulliin Tietomaan kanssa samaan rakennukseen ja avautuu vuonna 2026.

Museoissa jatkuvasti pohditaan, että mitä historiaa tallennetaan ja miksi. Kuitenkin museo voi olla kaikkea muutakin kuin vain rakennus vanhojen esineiden säilyttämiseen. Museo on paikka yhteiskunnalliselle keskustelulle ja kohtaamiselle. Museo on paikka kaikille.

Uuteen museoon voit pohtia kehittäviä kysymyksiä. Minkälaista historiaa museon tulisi vaalia ja tallentaa? Mitä museo merkitsee sinulle? Minkälaiset näyttelyt ja näkökulmat sinua kiinnostavat? Mitkä ilmiöt määrittävät Oulua ja oululaisuutta nyt, ennen ja tulevaisuudessa? Millainen olisi sinun unelmiesi museovierailu?

Haluaisimme kuulla mitä te ajattelette! Ajatuksiasi voit jakaa meille Pohjois-Pohjanmaan museon Instagram ja Facebook -tileille, tai sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Kuvat: Petra Tuominen, s.1991

InstagramFacebookParasRakas museo
Aloita

Nuorten kulmilla: Kuvissa Oulu

Tervetuloa nuorten kulmille! Tämä on taidereitti, joka johdattelee sinut nuorten näkökulmiin ja ajatuksiin Oulusta. Reitillä on valokuvia, videoita ja pohdintoja, jotka paljastavat kaupunkia nuorten silmin, mutta samalla haastavat kulkijaa näkemään kaupunkia uudella tavalla.

Oulun yliopiston Mobile Futures -tutkimushanke ja Pohjois-Pohjanmaan museon ParasRakas museo -hanke järjestivät valokuvauskilpailun oululaisille nuorille kesän ja syksyn 2023 aikana. Kilpailuun lähetettiin useita upeita valokuvia ja palkitut kuvat valittiin vuoden 2024 alussa. Reitillä esitettävät kuvat ovat heidän tuotostansa ja valokuvista järjestetään myös näyttely 23.8.-20.9.2024 Ainolan puiston kasvihuoneella. Kilpailusta näyttelyyn valitut ovat Veeti Taimisto, Mohammad Al-Masni, Sanni Saraniva, Sofia Uusi-Kauppila, Petra Tuominen ja ryhmänä: Elisa Bolszak, Milla Merkkiniemi, Taika Kauppi ja Nella Sauvola. Tämä kuvapolku kulkee Pikisaaresta Ainolan puistoon esittäen heidän töitään ja sisältää myös kuvia, jotka eivät ole esillä näyttelyssä.

Tämä reitti ja valokuvanäyttely on koottu kilpailuun osallistuneista kuvista, ja ne kertovat nuorten tarinoita Oulusta. Näiden tarinoiden ja kuvien kautta kaupunkitilat ja kaupunkiluonto saavat merkityksiä yhdessäolon, hyvinvoinnin, kaupunkiestetiikan ja oleskelun näkökulmista. Tutkija Iida Kauhanen: "Kilpailun aihe syntyi tutkimus- ja museotyössä syntyneistä havainnoista, kuinka nuorten kokemus jää usein vähälle huomiolle." Nuorten kulmilla: Kuvissa Oulu valokuvanäyttely keskittyy tuomaan näkyville nuorten kokemuksia heille merkityksellisistä paikoista. Nuoret ovat myös pääasiallisesti suunnitelleet näyttelyn toteutuksen. Parasrakas museo ja Mobile Futures -hankkeet ovat olleet mahdollistamassa tätä toteutusta.

Valokuvareitillä tai näyttelyssä nousseita ajatuksia, toiveita tai palautetta voit jakaa Pohjois-Pohjanmaan museon Instagram ja Facebook -tileille!

Näyttelytyöryhmä:

Oulun Yliopisto, Mobile Futures -hankkeen tutkijat Joa Hiitola, Seija Jalagin, Iida Kauhanen ja Elina Turjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan museo, ParasRakas museo -hanke projektipäällikkö Karoliina Autere sekä harjoittelijat Venla Jurva ja Veera Sippola

Oulun ammattikorkeakoulu, audiovisuaalisen ja visuaalisen suunnittelun lehtori Aleksi Kauhanen

Näyttelyn visuaalinen ilme: Veeti Taimisto

Valokuvareitin suunnittelu ja toteutus: Venla Jurva

Tulosteet, museotekniikka ja ripustus: Paavo Hiltunen, Mirva Ahmakallio ja Mika Siekkinen

ParasRakas museo: https://pohjoispohjanmaanmuseo.fi/Palvelu/parasrakas-museo-hanke/

Mobile Futures: https://mobilefutures.fi

Kohteet